Polske Tusk lægger afstand til EU-undersøgelse af Polen

EU-præsident Donald Tusk lægger nu afstand til den proces, som EU-Kommissionen har indledt for at undersøge, om Polen overholder de demokratiske spilleregler i EU-samarbejdet.

- Jeg er ikke særlig begejstret for den, og jeg har ikke sat den beslutning i gang. Men jeg mener, at det er en mulighed for at nedtone de negative følelser, der er vokset omkring Polen, siger Donald Tusk, der selv er tidligere polsk premierminister.

EU-Kommissionen meddelte i sidste uge, at den nu holder særligt øje med Polen og har indledt en undersøgelse af, om en række nye lovændringer, der er vedtaget efter den nationalkonservative valgsejr i efteråret, overholder retsstatens principper.

Undersøgelsen vil fokusere på ændringer i Polens medielov, der giver staten større kontrol med medierne, og på nye regler, der beskyldes for at svække forfatningsdomstolens uafhængighed.

Donald Tusk, der mandag har mødt den polske præsident, Andrzej Duda, i Bruxelles, advarer på en fælles pressekonference efter mødet, mod "en hysterisk reaktion" på det, der sker i Polen.

Hans advarsel og opfordring til at bevare roen er både rettet til politikere i Polen og i andre EU-lande - og ikke EU-Kommissionen, understreger han.

- Jeg mener, at kommissionen handler i god tro og ønsker at få kastet lys over situationen. Den vil ikke ydmyge eller stigmatisere Polen, siger Donald Tusk.

- Men jeg synes, at dette mål kunne være nået på andre måder uden nødvendigvis at udløse denne procedure, siger EU-præsidenten, der på pressemødet taler polsk i stedet for engelsk som normalt.

Også præsident Andrzej Duda opfordrer til ro og siger, at der ikke sker noget usædvanligt i Polen.

- Vi har en livlig debat i Polen, og det beviser, at vi har ytringsfrihed, og at demokratiet fungerer fint, siger Duda.

- Vi har haft et regeringsskifte, og det er der intet usædvanligt i i et demokrati. Det er mere farligt, hvis regeringen aldrig skifter, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip