Popmusikkens blinde vidunderbarn indtager Orange Scene

Få mennesker har sat så tydeligt et præg på populærmusikken som amerikanske Stevie Wonder, der søndag aften er næstsidste artist på Orange Scene ved årets Roskilde Festival.

Her vil den 64-årige sangskriver, sanger og pianist udfolde et usædvanligt talent, der viste sig allerede i en ganske ung alder.

Som bare niårig mestrede han instrumenter som trommer, bas og klaver, og et par år senere stod det legendariske pladeselskab Motown og trippede for at skrive kontrakt med det frodige kompositoriske talent.

Vidunderbarnet fra Michigan mistede synet kort tid efter sin fødsel, men står alligevel seks årtier senere på toppen af en karriere med kæmpehits som "You Are The Sunshine Of My Life", "Superstition", "Isn't She Lovely", "Sir Duke", "Superwoman", "Lately", "As" og "I Wish" i bagagen.

Hele 12 af Stevie Wonders albums har nået top 10 på de amerikanske eller britiske hitlister, og hans store stemme, imponerende fraseringer og indlevende klaver- og mundharmonikaspil har gennem tiden været en stor inspiration for musikere i hele verden.

Nogle af popmusikkens absolut største navne såsom Prince og Michael Jackson har ivrigt kredset om ham, når de skulle indspille.

Ud over at have dedikeret sit liv til musikken har Stevie Wonder også altid været stærkt engageret i politik.

I 1970'erne var det først og fremmest racediskrimination, hans politiske sange drejede sig om, og han er primus motor bag indstiftelsen af en national helligdag for Martin Luther King i USA.

I 80'erne gik han aktivt ind i kampen mod apartheid og blev bandlyst af det sydafrikanske styre, da han dedikerede sin Oscar for filmmelodien "I Just Called to Say I Love You" til Nelson Mandela.

I dag er musikfænomenet en af præsident Barack Obamas stærkeste støtter, og siden 2009 har han været fredsambassadør for FN.

De seneste årtier har det været småt med udgivelserne fra Stevie Wonder, som senest var albumaktuel i 2005. Til gengæld har han optrådt i Danmark flere gange, senest i Parken i 2010 - og nu altså søndag aften i Roskilde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip