Porosjenko på bedende knæ: Vær søde at tro på Ukraine

Mens uroen på ny ulmer i Østukraine, denne gang øst for havnebyen Marjupol, er landets præsident, chokoladeproducenten Petro Porosjenko, tirsdag fremme med hatten og sin indre sælger i et forsøg på at samle støtte og tiltrække investorer.

Præsidentens erklærede mål i forbindelse med en ukrainsk reformkonference tirsdag i Kijev er, at Ukraine skal søge medlemskab af EU inden fem år. Få, hvis nogen, i Europa finder den drøm realistisk.

Skal det blive virkelighed, skal den uroplagede tidligere sovjetrepublik sætte gang i en stribe reformer lynhurtigt.

- Jeres støtte er vital for os. Vær søde at tro på Ukraine. Støt os i denne historiske proces, siger Porosjenko i sin åbningstale.

Skal Ukraine slippe ud af den blodige konflikt i Østukraine, har man brug for at løfte landets økonomi op fra sumpen nær en bankerot og tiltrække udenlandske investorer. De skal ifølge præsident ikke "frygte for sikkerheden."

Præsidenten peger på, at Ukraine allerede har gennemført initiativer for at udrydde en udbredt korruption. Forfatningsreformer er igangsat. Man er i fuld gang med at gennemføre tiltag, der skal styrke tilliden i finanssektoren, forklarer Porosjenko.

Det er fint alt sammen, lyder det efterfølgende fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, men det er ikke nok.

- Disse initiativer er en lovende start, men det er kun en begyndelse. Energisektoren skal være mere transparent og effektiv, siger Juncker.

- Reformerne skal fortsætte – og de skal komme hurtigt. I skal blive ved med at reformere, for så bliver vi ved med at støtte jer. Det er kontrakten mellem os og jer.

- Men det er ikke kun mellem Ukraine og EU. Det er også kontrakten mellem jer og det ukrainske folk, siger kommissionsformanden.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), som også deltager på konferencen i Kijev, har svært ved at se for sig, at Ukraine er medlem af EU om fem år.

- Det er fuldt forståeligt, at Ukraine har det ønske. Der er lang vej, før Ukraine er der, hvor medlemskab kan komme på tale. Derfor kan Ukraine ikke forvente en åben dør til Europa.

- Men det er også klart, at vi heller ikke skal lukke døren. Jeg vil aldrig sige aldrig, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip