Porosjenko-rådgiver: Ukraine får våben fra fem Nato-lande

En højtstående rådgiver for Ukraines præsident, Petro Porosjenko, sagde søndag, at fem Nato-lande ville levere våben til Kijev, som skulle have fået lovning på våben og militær rådgivning på det netop afholdte Nato-topmøde i Wales.

Men oplysningerne bliver dementeret i Nato.

- På Nato-topmødet blev der indgået aftaler om militære rådgivere og levering af moderne forsvarsmateriale fra USA, Frankrig, Italien, Polen og Norge, skriver rådgiveren Jurij Lytsenko på sin Facebook-side.

I Washington siger en højtstående regeringskilde imidlertid, at USA ikke har tilbudt Ukraine militærhjælp i form af våben, der kan dræbe, som støtte til kampen mod prorussiske separatister.

Den amerikanske regeringskilde, der har krævet anonymitet, siger, at "ingen form for dødelig bistand er blevet givet til Ukraine."

Også i Polen, Italien og Norge bliver det afvist af regeringskilder, at der er talte om våbenstøtte.

- Rapporten er ikke korrekt. Der er tale om ikke dræbende militært udstyr som skudsikre veste og hjelme, siger en talsmand for Italiens udenrigsministerium.

Samme besked giver talsmand for Norges og Polens regeringer, mens Frankrig afviser at kommentere rapporten.

Ukraines præsident var inviteret med som gæst ved Nato-topmødet i Wales.

Nato har sagt, at alliancen ikke vil sende våben til Ukraine, der ikke er et medlemsland, men den transatlantiske forsvarsalliance har understreget, at individuelle allierede kan vælge at gøre det.

Tidligere søndag blev en kvinde på 33 år dræbt under heftige kampe, der brød ud natten til søndag i den østukrainske havneby Marjupol. Det oplyste de lokale myndigheder i byen.

Der er i givet fald tale om det første dødsfald, siden en våbenhvile mellem regeringen i Kijev og de prorussiske separatister trådte i kraft fredag aften.

Siden fredag har der løbende været modstridende meldinger om, hvorvidt våbenhvilen skulle være blevet brudt.

Foreløbig er 864 ukrainske soldater blevet dræbt under den nuværende konflikt, mens 3215 er blevet såret ifølge Ukraine./ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip