Porosjenko: Ukraine er i en rigtig krig med Rusland

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger til BBC, at hans land nu er i en "rigtig krig" med Rusland, og at ukrainerne må forberede sig på en russisk offensiv.

Den provestlige leder siger, at ukrainerne i weekenden pågreb to russere, som angiveligt tilhører de russiske specialstyrker, hvilket beviser, at den separatistiske opstand i det østlige Ukraine er styret af Moskva og har til formål at splitte landet.

- Må jeg slå det fuldstændigt fast, at dette ikke er en kamp med russisk-støttede separatister, men det er en virkelig krig med Rusland, siger den 49-årige ukrainske leder til BBC.

Det ukrainske militær fremviste tirsdag to russere, som blev taget til fange under en skudveksling i Lugansk, som er en industriregion, hvor indbyggerne sammen med naboregionen Donetsk har været i oprør mod Kijevs provestlige kurs i 13 måneder.

De to tilfangetagne russere har under afhøringer tilstået på bånd, at de er medlemmer af en 200 mand stor rekognosceringsenhed, som blev sendt til krigszonen for to måneder siden.

FN anslår, at konflikten har kostet mindst 6250 mennesker livet og fordrevet over en million fra deres hjem.

Ukraine har siden mandag mistet otte soldater under spredte kampe. De giver russerne skylden.

- Jeg tror, at de forbereder en offensiv, og jeg mener, vi må forberede os og ikke give dem chancer for en provokation, siger den ukrainske leder, som understreger, at han ikke nødvendigvis har tillid til præsident Putin, men ikke har andet valg end at søge en diplomatisk løsning med ham.

Porosjenko sagde i weekenden, at Ukraine betaler "en meget høj pris i dag for pseudo-våbenhvileaftalen".

- Ukraine mister helte hver eneste dag, men vi støtter fortsat Minsk-aftalerne, sagde han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip