Porosjenko: Våbenhvile i Ukraine er en realitet

Freden i Ukraine er et skridt tættere på. I hvert fald har geværerne været holdt i ro i 24 timer, og det får landets præsident, Petro Porosjenko, til at erklære en netop indgået våbenhvile for virkelighed.

- Jeg har gode nyheder. I dag er de første 24 timer i syv måneder, hvor vi har haft en reel våbenhvile i Ukraine, siger han.

- Det er den første nat, hvor jeg ikke enten har mistet en ukrainsk soldat, eller en ukrainsk soldat er blevet såret, siger præsidenten i Sydney fredag eftermiddag lokal tid under sit besøg i Australien.

Torsdag meldte styret i Kijev ellers om både dræbte og sårede soldater, blot to dage efter at en ny våbenhvile mellem Ukraines regering og prorussiske separatister trådte i kraft.

Tre soldater skulle have mistet livet, mens otte andre meldtes såret i løbet af de foregående 24 timer.

Tabene var de første, siden den seneste våbenhvile blev indgået tirsdag.

- Terrorister overtræder aftalerne og fortsætter med at beskyde civile og det ukrainske militærs stillinger. Kampvogne og artilleri blev brugt, men vores styrker besvarede ikke ilden, sagde talsmand for den ukrainske regering Andrij Lysenko torsdag.

Tidligere rapporter har lydt, at våbenhvilen mellem regeringsstyrkerne og de prorussiske separatister i det østlige Ukraine stort set er blevet overholdt siden tirsdagens aftale.

Ukraine har i månedsvis været plaget af blodige kampe i den østlige del af landet mellem regeringsstyrker og prorussiske separatister.

Den forrige våbenhvile mellem parterne blev næsten brudt dagligt.

Ifølge tal fra FN har mindst 4300 mennesker mistet livet under konflikten.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip