PORTRÆT: Alex Salmond - en vindende taber trækker sig

Som bekendt skal man stoppe på toppen. Selv om det ikke gik som den skotske uafhængighedsleder Alex Salmond ønskede sig, da Skotland torsdag stemte om løsrivelse fra Storbritannien, så stopper Salmond tæt på toppen.

Den karismatiske politiker har fredag valgt at trække sig som Skotlands førsteminister, en post han har bestredet siden 2007. Samtidig annoncerer han, at han ikke vil genopstille som leder for Skotlands Nationale Parti (SNP), når partiet holder kongres til november.

Alex Salmond har gennem en årrække brugt list, charme og vedholdenhed i arbejdet med at opbygge en bevægelse for løsrivelse.

Et "ja" til selvstændighed ville have markeret en enorm personlig sejr for den tidligere økonom. På trods af nederlaget, vil Salmond med de runde kinder stadig gå over i historien som en leder, der sikrede den regionale regering markant udvidede beføjelser.

Meningsmålingerne var hele tiden mod Salmonds løsrivelsesside, men iagttagere mener, at det var Salmonds skyld, at valget overhovedet blev spændende.

- Selvom han på mange måder er en ganske splittende figur, så er hans støtter klar til at følge ham til en bemærkelsesværdig grad, siger David Torrance, forfatter til biografien "Salmond: Mod ​​alle odds", til nyhedsbureauet Reuters.

Salmond er skarp og vittig i vendingen, skriver Reuters, og har en særlig evne til at memorere fakta og bruge den i sin argumentation. I 2011 kårede magasinet The Spectator, en bastion for britisk konservatisme, ham til årets politiker.

59-årige Salmond voksede op under ydmyge kår og studerede siden historie og økonomi på St. Andrews University, en populær skole for den britiske overklasse.

Folk nær Salmond har fortalt, at oplevelserne her skærpede den unge mands harme over rige sydbriter, der forsøgte at styre Skotland, og allerede i 1974 sluttede han sig til SNP, som han af to omgange har været leder for.

Tidligere kolleger beskriver over for Reuters Salmond som en arbejdsnarkoman og som et ekstremt konkurrencemenneske.

På trods af sit meget sociale væsen holder Salmond det mest private for sig selv. Kun ganske sjældent ses han i selskab med sin kone, den 17 år ældre Moira. Parret har ingen børn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip