PORTRÆT: Brian Holms opture og nedture

Brian Holm blev torsdag frifundet i en sag, hvor han var tiltalt efter straffelovens paragraf 232 om blufærdighedskrænkelse.

51-årige Holm blev frifundet for natten til 26. april mellem klokken tre og fem at have udnyttet sin "fysiske og psykiske overlegenhed" til at krænke en syvårig piges blufærdighed.

Sagen er den seneste nedtur i et liv med både op- og nedture.

Brian Holm har levet mere end halvdelen af sit liv i cykelsportens spotlight, hvor han - trods en primær rolle som hjælperytter for blandt andre Bjarne Riis - også selv har fyldt meget i medierne.

Ikke mindst efter, han i 2007 indrømmede, at han et par gange i karrieren havde dopet sig med det præstationsfremmende stof epo.

Holm forsvandt dog hurtigt ud af mediernes søgelys, da landsmanden, Tour de France-vinder og daværende holdejer Bjarne Riis indrømmede sit årelange snyderi med forbudte stoffer.

Brian Holm er i cykelsporten faktisk blevet en noget større stjerne, efter han stoppede med at cykle. Han er en meget skattet sportsdirektør - ikke mindst for superstjernen Mark Cavendish.

De to har nærmest et far-søn-forhold. Efter en del succesrige sæsoner sammen på det nu nedlagte HTC Highroad-mandskab, gik Holm og Cavendish hver deres vej, men de blev sidste år genforenet på belgiske Omega Pharma-Quick-Step.

Brian Holm kørte selv med i de store cykelløb i 1980'erne og især 1990'erne, og i 1996 var han en af arbejdsmændene på Team Telekom, der var med til at sikre Bjarne Riis sejren i Tour de France.

Ved siden af cyklingen er Holm også kendt for sin personlige kamp mod kræft, og selv om han vandt en del sejre på landevejen, så er sejren over sygdommen den største triumf for cyklingens altmuligmand.

Holm udgav i 2009 bogen "Den sidste kilometer", hvori han fortæller om at få konstateret kræft - og om kampen mod den modbydelige sygdom. Syv år tidligere udgav han bogen "Smerten - glæden" med sine erindringer fra karrieren på landevejen.

Han har også gjort sig som tv-ekspertkommentator ved diverse cykelløb, været medejer af en café og lanceret cykeltøj designet af Paul Smith i projektet "La Flamme Rouge", hvor der samles penge ind til at støtte folk, der er berørt af kræft.

Sidste år blev han valgt ind for De Konservative i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, hvorfra han tog orlov, da han tidligere i år blev tiltalt for blufærdighedskrænkelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip