Portræt: De Radikales kronprins stiger i graderne

Da Morten Østergaard (R) indtog posten som uddannelsesminister, fik han ved overdragelsen en kugleramme af sin forgænger, og den kan han passende finde frem, når han mandag overtager posten som skatteminister.

Her får han brug for al sin lærdom fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, når han skal terpe for at sætte sig ind i arbejdsgangen i Skatteministeriet.

Skatteministeriet har siden valget i 2011 haft tre ministre, hvor den sidste, Jonas Dahl (SF), fik under to måneder på posten.

Morten Østergaard har frem til nu allerede siddet med i regeringens magtfulde økonomiudvalg. Men med et økonomisk ministerium i ryggen får den radikale kronprins flere regnedrenge at trække på, når de store økonomiske forlig skal forhandles på plads.

Den nye skatteminister bliver således én af fire ministre, som skal lægge den økonomiske linje frem mod næste valg, hvilket vil blive afgørende i bestræbelserne på at genvinde regeringsmagten.

De tre andre økonomiske topministre er finansminister Bjarne Corydon (S), erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Som uddannelsesminister tog Morten Østergaard imod en del politiske tæsk fra studerende og andre, der var utilfredse med de store reformer, som den radikale minister havde pakket skoletasken med.

Han stod i sin ministertid blandt andet for at skære i uddannelsesstøtten, SU, og for den omstridte reform med det mundrette navn "fremdriftsreformen", begge tiltag som mødte stor modstand blandt de studerende.

Den nye skatteminister, der tilhører partiets venstrefløj, har siddet i Folketinget for Det Radikale Venstre siden 2005 og tidligere studeret statskundskab ved Aarhus Universitet.

Akademikersønnen Morten Østergaards politiske motto er "tillid til mennesker", fordi han mener, at der ikke kommer noget godt ud af mistillid og kontrol.

Den politisk interesserede unge mand fra Aarhus meldte sig ind i Det Radikale Venstre i 1996 kort efter sin studentereksamen.

Aarhusianeren Morten Østergaard lever nu i "eksil" på Amager i København med sin familie.

/ritzau/

 

Dagens Gossip