PORTRÆT: Den danske al-Qaeda-mand fra Brønshøj

Hellig krig og terrorhandlinger er i den grad vokset ind under huden på den 54-årige Sam Mansour. Han hyldede Osama bin Laden efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001 og er blevet beskrevet som ideolog for voldelig islamisk ekstremisme.

Gennem efterhånden 20 år har dansk-marokkaneren haft kontakt til flere kendte ekstremister. Blandt andre den blinde Omar Abdel-Rahman, der afsoner en dom på 240 års fængsel i USA efter det første terrorangreb mod World Trade Center i 1993.

Det menes, at Mansour var den, der sikrede visum og opholdstilladelse til Omar Abdel-Rahman og også gav ham husly.

På et tidspunkt gav en stolt Mansour en journalist et fotografi taget på en af de gamle Storebæltsfærger. Her ses han sidde i selskab med den blinde sheik.

Islamisten, der i årevis er blevet omtalt som boghandleren fra Brønshøj, var i 1990'erne desuden en slags pr-mand for egypteren Talat Fouad Kassem, der var dødsdømt i hjemlandet for at have medvirket til drabet på præsident Sadat.

Desuden skal Mansour have haft kontakt til det ledende al-Qaeda-medlem Ayman al-Zawahiri, der har huseret i Mellemøsten, Asien og Nordafrika.

Efter Osama bin Ladens død steg Ayman al-Zawahiri i graderne. Han er nu terrororganisationens leder.

Den tætbyggede og sortskæggede mand var som sædvanlig iført kjortel og en lille hvid muslimsk kalot på hovedet, da han onsdag blev ført ind i et retslokale på Frederiksberg.

Sam Mansour flyttede til Danmark fra Marokko i 1983, hvor han blev familiesammenført med sin søster. Året efter blev han gift med en dansk kvinde, som han fik fire børn med. Hun konverterede senere til islam, men ægteskabet holdt ikke. Mansour fik dansk statsborgerskab i 1988.

Allerede i 1995 blev Sam Mansour anholdt af politiet under mistanke for at planlægge terror mod FN-topmødet i København, men alle sigtelser blev droppet.

I begyndelsen af 00'erne havde politiet igen Sam Mansour i kikkerten for at opildne til terrorhandlinger gennem sit forlag Al Nur Islamic Information, som han grundlagde i 1992 i Brønshøj.

Forinden havde han haft et forlag, som han drev fra Vesterbro under navnet "Al Nur". På hylderne i bogforlaget havde han cd'er, dvd'er med taler og prædikener af terrordømte og al-Qaeda-ledere samt bøger, billeder, og tekster.

Mansours materiale er fundet hos terroranklagede i andre europæiske lande som Italien og Tyskland.

Sam Mansour var den første dansker, der blev dømt efter terrorparagraffen, der sendte ham tre et halvt år bag tremmer for at opildne til terror. Det var i 2007.

Fængselsdommen har tilsyneladende ikke afskrækket manden. Dansk-marokkaneren, der tidligere hed Said til fornavn, er igen havnet i politiets søgelys.

Københavns Politi mener at kunne føre bevis for, at han under særdeles skærpende omstændigheder har tilskyndet til terror. Det er igen blandt andet sket via forlaget Al Nur.

Politiet oplyser, at manden blandt andet ved meddelelser på Facebook er fremkommet med en lang række opfordringer til væbnet jihad (hellig krig) og hyldest af hellige krigere.

Igen skal han altså - ifølge politiets påstand - have stillet sig til rådighed for al-Qaedas ideologi. Det er sket ved at udbrede tre bøger skrevet af Abu Qatada, der knyttes til terrornetværket, hævdes det.

Sam Mansour nægter sig skyldig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip