PORTRÆT: Den franske modtager af Nobels litteraturpris

Det er 46 år siden, at Patrick Modiano udgav sit første væk, men først i år kan han glæde sig over at modtage Nobels litteraturpris, som han flere gange har været i spil til.

Patrick Modiano blev født to måneder efter afslutningen på Anden Verdenskrig i 1945. Hans mor var en belgisk skuespillerinde, mens faderen var af jødisk-italiensk oprindelse.

Det var netop tiden under Anden Verdenskrig, som har præget hans forfatterskab, der efterhånden består af omkring 30 værker.

I 1968 debuterede han med romanen "La Place de l'Étoile", og efterfølgende fik han en bred læserskare med en række romaner, der udspiller sig under besættelsen i den franske hovedstad, Paris.

Det er blandt andet bøgerne "La Ronde de nuit", som blev udgivet i 1969, og "Les Boulevards de ceinture", der kom på gaden tre år senere.

Han er nok mest kendt for sin novelle "Rue des boutiques obscures", der blev udgivet i 1978. Den sikrede ham den franske litteraturpris Goncourtprisen samme år. Den danske titel er "De mørke butikkers gade".

Det har ifølge Patrick Modiano altid ligget i kortene, at han skulle leve af skrive. Det fortalte han i et interview med det franske magasin France Today i 2011.

- Jeg har faktisk aldrig tænkt på at lave andet. Jeg havde ikke noget eksamensbevis, ingen konkrete mål at opnå, sagde Patrick Modiano til France Today.

I samme interview fortalte Patrick Modiano, at han helst ikke læser de første bøger, han udgav, da han ikke længere "genkender sig selv i dem".

Ud over Nobels litteraturpris har han blandt andet tidligere modtaget en hæderspris af Institut de France i 2010. Derudover vandt han i 2012 den østrigske statspris for europæisk litteratur i 2012.

Patrick Modiano er den 11. franske modtager af Nobels litteraturpris, der blev uddelt første gang i 1901. Ud over prisen modtager han omkring 6,5 millioner kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip