PORTRÆT: Den franske modtager af Nobels litteraturpris

Det er 46 år siden, at Patrick Modiano udgav sit første væk, men først i år kan han glæde sig over at modtage Nobels litteraturpris, som han flere gange har været i spil til.

Patrick Modiano blev født to måneder efter afslutningen på Anden Verdenskrig i 1945. Hans mor var en belgisk skuespillerinde, mens faderen var af jødisk-italiensk oprindelse.

Det var netop tiden under Anden Verdenskrig, som har præget hans forfatterskab, der efterhånden består af omkring 30 værker.

I 1968 debuterede han med romanen "La Place de l'Étoile", og efterfølgende fik han en bred læserskare med en række romaner, der udspiller sig under besættelsen i den franske hovedstad, Paris.

Det er blandt andet bøgerne "La Ronde de nuit", som blev udgivet i 1969, og "Les Boulevards de ceinture", der kom på gaden tre år senere.

Han er nok mest kendt for sin novelle "Rue des boutiques obscures", der blev udgivet i 1978. Den sikrede ham den franske litteraturpris Goncourtprisen samme år. Den danske titel er "De mørke butikkers gade".

Det har ifølge Patrick Modiano altid ligget i kortene, at han skulle leve af skrive. Det fortalte han i et interview med det franske magasin France Today i 2011.

- Jeg har faktisk aldrig tænkt på at lave andet. Jeg havde ikke noget eksamensbevis, ingen konkrete mål at opnå, sagde Patrick Modiano til France Today.

I samme interview fortalte Patrick Modiano, at han helst ikke læser de første bøger, han udgav, da han ikke længere "genkender sig selv i dem".

Ud over Nobels litteraturpris har han blandt andet tidligere modtaget en hæderspris af Institut de France i 2010. Derudover vandt han i 2012 den østrigske statspris for europæisk litteratur i 2012.

Patrick Modiano er den 11. franske modtager af Nobels litteraturpris, der blev uddelt første gang i 1901. Ud over prisen modtager han omkring 6,5 millioner kroner.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip