PORTRÆT: DF's kronprins kan blive dansk EU-konge

Han blev EU-valgets helt store overraskelse i 2009.

Blot to år efter at have været på vej ud af dansk politik efter en uheldig episode i Tivoli, blev Morten Messerschmidt valgets topscorer med 284.500 personlige stemmer.

Siden er forventningerne til Messerschmidt, som søndag eftermiddag stemte i Gentofte, steget i takt med Dansk Folkepartis meningsmålinger.

Ved valget til Europaparlamentet 25. maj vil det nærmest være en sensation, hvis ikke Messerschmidt igen krones som kandidaten med det højeste antal personlige stemmer.

Meningsmålingerne op til valget indikerer ligefrem, at Messerschmidt og DF kan ende med at overhale Venstre og Socialdemokraterne og blive det største danske parti med tre-fire mandater.

Valgkampen har da også i høj grad stået i Messerschmidts tegn. Spidskandidaterne for de traditionelle ja-partier har flokkedes om at kunne agere modpol til Messerschmidt i debatter. For når Messerschmidt er på, så følger både medierne og befolkningen med.

Hans politiske modstandere har samtidig haft travlt med at tegne et billede af 33-årige Morten Messerschmidt som en mand, der markerer sig mere med populistiske og EU-kritiske overskrifter i danske medier end med konkrete politiske resultater i Bruxelles.

Men ifølge Morten Messerschmidt selv fører han klassisk oppositionspolitik og forsøger at ændre på nogle af de mange ting, der er galt med EU.

Det er dog ikke altid nemt, at være en del af et politisk system, som man har så meget imod. Allerede i 2010 meldte Messerschmidt offentligt ud, at han ville vende hjem til dansk politik efter fem år. Men sidste år ombestemte han sig, så han tager en tørn mere i EU-Parlamentet.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at der har været perioder, hvor jeg har forbandet det langt væk. Men så har jeg arbejdet mig ud af det og på den måde genvundet glæden, lød forklaringen.

Morten Messerschmidt har fra starten af sin politiske karriere været særdeles synlig i medierne.

Inden han blev valgt til Folketinget i 2005 var han som formand for Dansk Folkepartis Ungdom også kendt i offentligheden som stifter af foreningen Kritiske Licensbetalere, der protesterede mod DR's venstreorienterede journalistik, og som deltager i realityprogrammet Big Brother.

I 2007 var medieopmærksomheden dog ved at koste ham dyrt, da BT på forsiden beskyldte DF-politikeren for at have heilet og sunget nazistiske slagsange i restaurant Grøften i Tivoli.

Men efter kort tid på den politiske sidelinje blev Messerschmidt inviteret tilbage i varmen hos DF og renset i en retssag. Og i dag nævnes DF's unge stemmesluger som en mulig kommende formandskandidat i partiet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip