PORTRÆT: Pape kæmper videre trods nederlag

Skrevet af admin

19/06/2015

Mest læste i dag

Det Konservative Folkeparti er Folketingets mindste parti.

Meldingen var ikke til at tage fejl af, da danskerne havde stemt.

Søren Pape Poulsen kunne som formand ikke sikre partiet fremgang, men han slår fast, at han fortsætter på posten.

Opgaven var klar for Søren Pape Poulsen, da han i august sidste år overraskende overtog ledelsen af Det Konservative Folkeparti fra Lars Barfoed.

Han skulle øge opbakningen til partiet, som er krympet til en fjerdedel, siden Poul Schlüters storhedstid i midten af 1980'erne.

Pape var en kanin op af hatten.

Han var en populær borgmester i Viborg, som han havde stået i spidsen for siden 2009, og han var respekteret blandt medlemmerne i partiet, hvor han på de indre linjer har været en politisk og retorisk stærk konservativ stemme.

Men han var ukendt på den landspolitiske scene og skulle skabe sig et navn hos gud, konge og hvermand i fædrelandet.

De politiske budskaber var velkendte: Modstand mod skolereformen, en stram retspolitik samt en fjernelse af topskatten.

Men hans stil skulle være en anden, og han præsenterede sig selv som et frisk pust fra det virkelige liv uden for Christiansborg.

Han stillede op uden slips og jakke på sit første pressemøde, hvor han fremhævede, at han "havde haft et rigtigt arbejde".

Den 42-årige partiformand er shippinguddannet og har en fortid som underviser.

Han er vokset op på et landbrug ved Bjerringbro som adoptivsøn, og han meldte sig ind i Konservativ Ungdom, da han var 15 år.

Han havde ikke en større ideologisk tilknytning til partiet, men så det som en naturlig platform, hvorfra man kunne være med til at bestemme.

Det kom han til som borgmester, og det var en sag fra den tid, der hurtigt stjal fokus fra Papes forsøg på at skabe en ny konservativ fortælling.

Statsforvaltningen har således betegnet det som ulovligt, at han gennemtrumfede en sponsoraftale af Viborg FF via det kommunale energiselskab.

Den historie blev hurtigt trukket frem og stjal fuldstændig dagsordnen, da Pape på partiets sommergruppemøde forsøgte at kommunikere sin plan om en ny tryghedspakke med hårdere straffe til indbrudstyve og mere politi.

Således har der fra starten været grus i maskineriet, der har besværet Papes plan for den genrejsning, som aldrig har vist sig i meningsmålingerne.

Tværtimod har partiet været tættere på spærregrænsen end på de 10 procent, som den tidligere formand Bendt Bendtsen blev drillet med, at han ikke kunne hive partiet over.

Et sådan resultat har Pape dog aldrig lovet. Han har sat målet til "fremgang" og erklæret, at han selv skal i Folketinget for at fortsætte som formand.

Konservative fik 3,4 procent af stemmerne, svarende til seks mandater. Ved valget i 2011 fik partiet 4,9 procent af stemmerne, svarende til otte mandater.

/ritzau/