Portræt: Radikal klimatænker retter blikket mod udlandet

I en lang årrække har Martin Lidegaard (R) kæmpet for, at verden fik øjnene op for, at klimaet ikke er en tabersag.

Den afgående klima- og energiminister har tidligere konstateret, at der var "gået tudefjæs i klimapolitikken", og i det første år af sin ministerperiode stod han bag det bredeste og grønneste energiforlig i danmarkshistorien.

Trods Lidegaards forkærlighed for klimaet, fik han en såkaldt næse for sin håndtering af solcellesagen for ikke at have givet tilstrækkelige oplysninger om et hul i solcelleloven.

Men han forlader nu klimakampen for at indtage det prestigefyldte Udenrigsministerium på Asiatisk Plads. For Martin Lidegaard bliver det et skridt opad i regeringens interne magthierarki.

Faktisk sidder den nye udenrigsminister ikke i Folketinget, da han havde opgivet sin politiske karriere efter at have været i Folketinget fra 2001-2007, indtil han blev offer for et dårligt radikalt valg.

Men han blev hevet frem som minister, da Helle Thorning-Schmidt (S) kom til magten i efteråret 2011. Den Radikale leder, Margrethe Vestager, havde brug for en klimaminister, der vidste, hvad han snakkede om.

Og her passede Martin Lidegaard perfekt ind med erfaring fra Folketinget og en plads som direktør for den grønne tænketank Concito, som han selv havde været med til at stifte.

Som alment medlem af Folketinget til 2007 var Martin Lidegaard blandt andet miljø-, energi-, trafik- og klimaordfører.

Den 47-årige minister har generelt haft en pudsig indgang i landspolitik, da han ved en "fejl" fik en plads i Folketinget i 2001.

Utilsigtet opstillede kandidaterne i Københavns Vestre Storkreds kredsvis, hvilket betød, at stemmer på partiet tildeles den første kandidat på listen.

Det betød, at Martin Lidegaard blev valgt ind foran Charlotte Fischer, der fik dobbelt så mange personlige stemmer.

Den nye udenrigsminister er søn af forfatteren og højskolelæreren Mads Lidegaard og journalisten Else Lidegaard.

Han er ud af en højskolefamilie, da han er født på Krogerup Højskole, hvor han også er opvokset. Han er bror til Øjvind, Kresten og Bo Lidegaard. Sidstnævnte er historiker og ansvarshavende chefredaktør for Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip