PORTRÆT: Stille dreng blev til gavflabet politiker

Det er en af Venstres mere farverige og mønsterbrydende gavflaber, der nu for anden gang i træk er valgt ind til en femårig periode i EU-Parlamentet.

Jens Rohde gjorde sig blandt andet bemærket under Muhammed-krisen, da han langede ud efter Socialdemokraternes ledelse. Han mente, at krisen havde udstillet deres manglende erfaring.

Det fik nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at kalde Jens Rohde for et "et lavt og løsgående missil". Rohde kvitterede med et svar til Thorning om, at "hun endnu havde til gode at se hans missil".

Men den udadvendte og skarptskydende facon har ikke altid ligget til den i dag 44-årige Jens Rohde.

Som elev på Østre Skole i Viborg blev han beskrevet som en stille, gammelklog og følsom dreng, og hans klasselærer har fortalt, at han brød sammen, hvis man talte for hårdt til ham.

Gennem sin ungdom rystede han sin stille adfærd af sig. Den voksne Jens Rohde blev mere udadvendt.

Det beviste han blandt andet, da han nåede helt ind til danskerne i 2005 som deltager i DR's underholdningsprogram "Showtime". Her gav han den gas i rollen som forsangeren Lau Højen fra bandet Carpark North med nummeret "Transparent and Glasslike".

Allerede som 13-årig blev han frivillig hos Radio Viborg, hvor han udfoldede sin interesse for journalistik og sport.

Det var også her, at interessen for EU begyndte, da han efter sin studentereksamen fortsatte på radioen og blev sendt til Strasbourg for at arbejde som EU-korrespondent.

Der skulle dog gå et stykke tid, før Jens Rohde for alvor meldte sig ind i kampen om en plads i EU-Parlamentet.

I 1998 kom han i Folketinget, og i 2001 blev han politisk ordfører for Venstre. Samme år fik den borgerlige fløj en historisk sejr til folketingsvalget.

Han var blandt modstanderne af et forslag fra daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen om, at en ægtefælle til en minister skulle blotlægge sine private økonomiske forhold, for at offentligheden kunne afdække deres private interesser. Det kostede formentlig Rohde chancen for et tilbud om en ministerpost.

Jens Rohdes interesse for radio havde han ikke sluppet helt siden Radio Viborg.

I 2007 blev han direktør for TV2 Radio, men her blev han fyret fra samme år, efter at han åbenmundet havde udtalt sig om, at Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, i 2005 havde hjulpet Venstre med at undergrave daværende partiformand Mogens Lykketoft.

I 2008 erklærede Jens Rohde sit kandidatur til EU-Parlamentet og blev valgt ind i 2009, hvor han altså har siddet for Venstre lige siden.

Rohde har dog fået langt færre stemmer ved årets valg end for fem år siden. Antallet af personlige stemmer for Venstre-manden landede i år på 48.882 mod 171.205 i 2009.

/ritzau/

 

Dagens Gossip