Portræt: Thornings loyale kriger bliver minister

Han har taget slagene igen og igen for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), når han som politisk ordfører for Socialdemokraterne har skullet forsvare vigende meningsmålinger og regeringens politik gennem de seneste godt to år.

Efter aftjent værnepligt på tæskenes holdeplads bliver Magnus Heunicke nu belønnet med posten som transportminister.

Han har været i spil før, når statsministeren har rokeret rundt. Det vakte undren - og gav også rumlerier rundt om i folketingsgruppen - da han blev forbigået i forbindelse med seneste rokade i december 2013.

Selv lagde han ikke navn til kritikken. Han accepterede tavst.

Thorning ringede ifølge Berlingske selv til Heunicke dengang og gav ham beskeden om, at han ikke skulle være minister.

Hun havde brug for en velargumenteret terrier i folketingsgruppen, når Venstre og Lars Løkke Rasmussen skulle udfordres på vigtige områder som nulvækst og diskussionen om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Han var for vigtig til at kunne undværes, lød argumentationen.

Men nu gik den altså så ikke længere. Alle gode kræfter skal med på ministerholdet, når der skal sikres momentum frem mod næste valg.

Og intet er heller mere naturligt end posten som transportminister for den 39-årige journalistuddannede sjællænder.

Han blev valgt ind i Folketinget første gang i 2005. Efter at have prøvet sig af et par år som it- og teleordfører blev Heunicke forfremmet til transportordfører i 2007.

Han viste godt bid i rollen som kritisk oppositionspolitiker, når han harcelerede over regeringens manglende fokus på pendlerne, men han var også med til at forhandle aftaler hjem med VK-regeringen.

Da Thorning kom til magten i 2011 og hev de mere garvede politikere ind i regeringskontorerne, blev han politisk ordfører. Trods talent var han stadig for grøn til en ministerbil, men bruges, det skulle han.

Magnus Heunicke er født, opvokset og valgt i Næstved.

Inden han kom på tinge, arbejdede han på DR P4-regionalen i Næstved - som trafikvært fik han den sjældne ære at varsle om lamaer på motorvejen - og han var således en kendt stemme for mange lokale.

Dertil kommer, at hans far - Henning Jensen - havde et godt navn som mangeårig socialdemokratisk borgmester i byen.

Tidligere har Heunicke arbejdet på DR for TV-Avisen, Radioavisen og Christiansborg-redaktionen.

Han er rundet af fagbevægelsen og startede også sin politiske karriere i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, ligesom han har arbejdet som kampagnekonsulent for partiet og undervist på LO's højskole samt i fagbevægelsen.

Han er gift med Nina Groes, der er direktør i Kvinfo. De har to døtre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip