PORTRÆT: Thornings tro væbner kæmper for ministerposten

Det er en af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mest solide og loyale støtter i dansk politik, som tirsdag eftermiddag valgte at trække sig som landets justitsminister, fordi det parlamentariske grundlag, Enhedslisten, mistede tilliden til ham.

Justitsminister Morten Bødskov (S) lykkedes ikke med at overbevise medlemmerne af Folketingets Retsudvalg om, at de kunne have tillid til ham, efter at han havde stukket dem en nødløgn i forbindelse med et meget omtalt Christiania-besøg.

Tilliden til den socialdemokratiske toppolitiker skrantede især, da han mandag aften erkendte og beklagede, at han opfandt en begrundelse, som forhindrede retsudvalget og Pia Kjærsgaard (DF) i at besøge Christiania i februar 2012.

43-årige Morten Bødskov, som har fødselsdag på arbejdernes internationale kampdag 1. maj, tilhører Socialdemokraternes højrefløj.

Han er folketingskandidat i Rødovrekredsen, hvor en lokal avis har kaldt ham "Rødovres Palle From" med henvisning til tv-serien Krønikens mandlige hovedperson.

Bødskovs fald anses som et stort nederlag for statsminister Helle Thorning-Schmidt. Sammen med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) er han en af hendes mest tro væbnere hos Socialdemokraterne.

Morten Bødskov er opvokset i Karup på den jyske hede, og allerede som 14-årig blev han medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU). 11 år senere blev han valgt som DSU-formand - i øvrigt som afløser for Sass.

Senere rykkede han ind på Christiansborg, hvor han har beklædt poster som socialdemokratisk retsordfører, finansordfører og næstformand i partiets folketingsgruppe.

Han blev justitsminister, da regeringsmagten skiftede i 2011, og Bødskov nåede at sidde i Justitsministeriet i mere end to år.

Dansk Folkeparti mente allerede inden samrådet tirsdag, at Bødskov skulle gå, mens Enhedslisten ikke ville drage konklusioner om justitsministerens fremtid før tirsdagens samråd.

Et flertal i Folketinget kan udtrykke mistillid til en minister, og så er det farvel til ministerposten enten ved en afstemning, eller ved at man selv trækker sig for at undgå afstemningen. Morten Bødskov trak sig dog før, det kom så vidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip