Portugisere må indstille sig på længere arbejdsuge

Portugals forfatningsdomstol har godkendt, at arbejdstiden for offentlige ansatte forlænges med fem timer - til 40 timer om ugen.

Den længere arbejdsuge, som blev vedtaget politisk i sommer, er en af de talrige effektiviserings- og spareplaner, som regeringen i det kriseramte EU-land har lagt på bordet for at leve op til kravene fra internationale långivere.

Portugal befinder sig i sin dybeste recession siden 1970'erne. Derfor har portugiserne bedt om kriselån hos EU og IMF, Den Internationale Valutafond, og der følger en række krav om reformer og besparelser med disse lån.

Men landets forfatningsdomstol har udfordret regeringens hestekur, der blandt kommer til udtryk i finansloven for næste år, hvor den står på både nye nedskæringer i statens udgifter og voldsomme skatteforhøjelser.

Regeringen har før haft problemer med forfatningsdomstolen. I fjor torpederede den regeringens økonomiske planer ved at gå imod et forslag om at skære i de offentligt ansattes feriebonus. Det tvang regeringen til at finde indtægter andre steder.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip