Potentielle Alternativet-vælgere kommer fra rød blok

Skrevet af admin

04/03/2015

Dagens topnyheder

Uffe Elbæks nye parti, Alternativet, kæmper især med de andre røde partier om stemmer. Det viser en ny måling lavet af Voxmeter for Ritzau.

Otte ud af 10 vælgere, der overvejer at stemme på Alternativet, kommer fra andre partier i rød blok. Specielt vælgere hos SF og Enhedslisten overvejer, om deres kryds skal sættes ved Alternativet.

I alt overvejer 7,3 procent af de stemmeberettigede danskere at stemme på Alternativet.

Ritzau har vist målingen til valgforsker Rune Stubager. Han mener ud fra målingerne, at partiets målgruppe er klar.

- Det er hovedsageligt folk i byerne og yngre vælgere. Og i alt overvejende grad folk der stemmer på rød blok, siger han.

Det sker til trods for, at målingen også viser, at de unge vælgere i langt mindre grad end resten af befolkning kender partiet.

Rune Stubager vurderer, at partiet har et vist potentiale for at friste flere unge vælgere.

- Det kan der sagtens være, for de yngste vælgere er også dem, der flytter sig mest mellem partierne, siger han.

Han tager dog det forbehold, at partiet stadig er nyt for mange mennesker.

- Den opmærksomhed, Alternativet indtil nu har fået, har været positiv nysgerrighed. Men hvad er deres egentlige politik? Og hvad siger de andre partier til dem?

- For nu har Alternativet slået sig op på få mærkesager. Men det kan blive en udfordring, når partiet skal bevæge sig væk fra sine mærkesager, mener Rune Stubager.

- Der er helt sikkert et segment, som er utilfredse med den måde, politik føres på i Danmark. Spørgsmålet er, om der er nok af dem, og om de kan samle sig om den pakke, som man bliver nød til at udvikle.

Målingen er foretaget på baggrund af 1004 interviews.

/ritzau/