Præsident fremsætter lovforslag om selvstyre i Østukraine

Det ukrainske parlament har vedtaget lov, der giver begrænset selvstyre til separatister i Østukraine. Parlamentet vedtager samtidig også en lov, der giver amnesti til såvel ukrainske regeringsstyrker som prorussiske separatister.

Den vedtagede amnesti gælder "deltagere i begivenheder i Donetsk og Lugansk-regionerne".

Tidligere tirsdag sendte den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, formelt lovforslaget til godkendelse i landets parlament.

Samtidig foreslog Ukraines regering, at der bliver holdt lokalvalg den 7. december i visse distrikter i de østlige regioner Donetsk og Lugansk, hvor store dele kontrolleres af prorussiske separatister.

Loven giver oprørerne en udvidet form for selvstyre i de næste tre år. De vil også få lov til at benytte det russiske sprog i statslige institutioner.

Loven tillader, at regionerne vil "styrke de gode naborelationer" mellem lokale myndigheder og deres kolleger i Rusland.

Det fremgår af loven, at ødelagt infrastruktur skal genetableres, og særligt hårdt udsatte områder skal modtage social og økonomisk hjælp.

Lovgivningen er en del af den fredsplan, som Ukraine underskrev med oprørerne den 5. september, og som skal sætte en stopper for de seneste fem måneders blodsudgydelser.

Våbenhvilen er imidlertid skrøbelig.

Tirsdag meldes tre civile dræbt under et granatangreb i den østukrainske storby Donetsk, der i månedsvis har været kontrolleret af prorussiske separatister. Og i weekenden blev seks civile dræbt, da en raket slog ned tæt på en markedsplads i Donetsk.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip