Præsident opløser Ukraines parlament: Udskriver nyvalg

Præsident Petro Porosjenko har mandag underskrevet et dekret, der opløser parlamentet i Ukraine, der kæmper mod prorussiske separatister i den østlige del af landet.

Præsidenten baner dermed vej for nyvalg i landet.

- Jeg har besluttet i utide at sætte stop for parlamentets autoritet, skriver Porosjenko på Twitter dagen før, han skal mødes med sin russiske kollega, Vladimir Putin, om krisen i landets østlige del.

Ifølge præsidentens talsmand bliver der afholdt parlamentsvalg i det uroplagede land 26. oktober.

Regeringskoalitionen i Ukraine brød sammen 24. juli, men ifølge forfatningen skulle der gå mindst en måned, før præsidenten kunne opløse den folkevalgte forsamling.

For præsidenten og den vestlige alliance, som støtter ham, vil det blive et kapløb med tiden at sikre tilpas stabilitet i det krigshærgede øst til, at man kan afvikle et valg og dermed opnå en legitim samling af folkevalgte.

Porosjenkos regering ledet af premierminister Arsenij Jatsenjuk håber at få ryddet op blandt den gamle garde af ekspræsident Viktor Janukovitj' støtter og opnå yderligere opbakning til den hårde militære linje over for de prorussiske separatister i øst.

Præsidenten har fået politisk støtte af USA og EU i sine bestræbelser på at nedkæmpe separatisterne. Over den seneste måned har den ukrainske hær gjort betydelige vindinger i områder, der ellers har været styret af oprørere siden april.

Omkring 2000 civile og flere end 726 ukrainske soldater har mistet livet i urolighederne i landet.

Landet kæmper samtidig med dyb økonomisk krise og kører med store underskud for at dække statslige lønninger og udgifter til den stadigt voksende hær.

Ukrainerne stemte i foråret ved præsidentvalget, hvor Petro Porosjenko blev valgt med et flertal i første runde.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip