Præsident-tale: Vi har militært fokus både ude og hjemme

Islamisk Stat, cyberangreb mod USA og Ukraine-krisen har USA's fokus, men der bliver ikke tale om en krig på landjorden med amerikansk deltagelse.

Det slår USA's præsident, Barack Obama, fast i sin tale til nationen tirsdag aften lokal tid.

Blandt andet gør han det klart, at den amerikansk-ledede koalitions kamp mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak ikke vil være overstået snart, men at bevægelsen i sidste ende vil blive besejret.

- Indsatsen vil tage tid. Den vil kræve fokus. Men vi vil lykkes med det, siger Barack Obama.

Samtidig understreger han USA's støtte til ytringsfrihed blandt andet med henvisning til angrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris 7. januar.

- Vi står sammen med mennesker verden over, der har været mål for terrorister - fra en skole i Pakistan til Paris' gader. Vi vil blive ved med at jagte terroristerne og opløse deres netværk, siger Obama.

Det fik flere af Kongressens medlemmer til at give præsidenten stående klapsalver og vifte med kuglepenne og blyanter i luften i en gestus til ugebladet og international ytringsfrihed.

Også Ukraines kamp for demokrati vil blive støttet, siger præsidenten, der dog tilføjer, at USA skal tage ved lære af den dyrt lærte lektie de seneste år med henvisning til amerikanernes deltagelse i krig ude i verden.

- I stedet for at sende tropper ud i verden, samarbejder vi med andre lande. I stedet for at gå ind i en ny krig på landjorden i Mellemøsten, står vi i spidsen for en bred koalition, der også inkluderer arabiske nationer, siger Obama.

Det er dog ikke kun ude i verden, at USA retter sit militære fokus.

I State of The Union-talen siger Barack Obama, at der skal handles hurtigst muligt, hvis sikkerheden i cyberspace skal opretholdes.

- Ingen fremmed nation, ingen hacker, bør være i stand til at lukke vores netværk ned, stjæle vores forretningshemmeligheder eller invadere amerikanske familiers privatliv - især ikke vore børns.

- Vi vil sørge for, at vores regering kan benytte efterretninger til at bekæmpe cybertrusler, præcis som vi har gjort for at bekæmpe terrorisme, siger Obama og opfordrer Kongressen til at vedtage "den nødvendige lovgivning", så USA bedre kan imødekomme en tiltagende trussel af cyberangreb.

- Hvis vi ikke handler, vil vi efterlade både vores nation og vores økonomi sårbar over for truslerne, siger præsidenten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip