Præsidentkandidat anholdt midt under valg i Uganda

Oppositionspolitiker i Uganda Kizza Besigye, som er topkandidat til det igangværende præsidentvalg i landet, er blevet løsladt igen efter at være blevet anholdt torsdag eftermiddag.

Anholdelsen fandt sted, idet valgstederne var ved at lukke landet over.

- Han er blevet løsladt uden en sigtelse og kørt hjem, siger hans advokat, Ladislaus Rwakafuzi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det amerikanske udenrigsministerium fordømmer anholdelsen, som det mener sætter spørgsmålstegn ved Ugandas evne til at holde et frit og transparent valg uden intimidering og chikane.

- USA fordømmer anholdelsen af oppositionskandidaten Kizza Besigye, som fandt sted under stemmeafgivelsen og - optællingen, lyder det fra talsmand for udenrigsministeriet John Kirby ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Besigye blev tilbageholdt i cirka 30 minutter i hovedstaden Kampala og blev angiveligt anholdt, da han var ved at se nærmere på en melding om, at det regerende parti fuskede med stemmerne.

Han er den stærkeste blandt de syv kandidater, der forsøger at tage posten fra den siddende præsident, Yoweri Museveni.

Besigye har flere gange antydet, at han forventer, at Museveni vil bedrive valgsvindel for at blive ved magten.

Den førende oppositionskandidat, som er Musevenis tidligere læge, er før blevet arresteret talrige gange og er som regel blevet løsladt efter få timer.

Det er fjerde gang, han udfordrer den siddende præsident.

Politiske analytikere forudser, at Museveni får lov til at beholde sit embede trods voksende modstand mod ham. Sker det, kan den 71-årige præsident tage fat på et fjerde årti som øverste leder i det østafrikanske land.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip