Præster vil snakke om sorg på din smartphone

Fremover skal du kunne tale anonymt med en præst hjemme fra sofaen eller i bussen på vej på arbejde. Alt sammen via en computer eller smartphone.

Et nyt millionprojekt skal gøre det muligt at tale anonymt og gratis med præsten via mobil og computer. "Sjælesorg på Nettet", hedder projektet, der har modtaget 8,3 millioner over en treårig periode fra Folkekirkens Fællesfond og landets ti stifter.

- Formålet er på den ene side at nytænke og revitalisere begrebet sjælesorg, siger biskop Henning Toft Bro, der er formand for projektet.

Han håber også, at projektet kan få flere til at opdage muligheden for at tale med en præst.

- Mange bevæger sig på de sociale medier, og så ser vi det som en enestående mulighed for at imødekomme den sorg, der er til stede.

Kirken skal altså ikke længere kun være et fysisk tilflugtssted, men også være til stede i medierne. Også selv om det kan koste kirkegængere i de fysiske kirker.

- Det kan man ikke afvise. På den anden side får de mennesker, der må have brug for det, mulighed for at komme i kontakt med en præst på nogle andre vilkår, siger Henning Toft Bro.

Ifølge hospicepræst Ole Raakjær, der er også med i projektgruppen, har mange brug for at kunne snakke med en præst.

- For eksempel efter en skilsmisse, en alvorlig diagnose eller når en, de elsker, dør. Det er ofte ikke problemer, der kan løses, men byrder der skal bæres. Det er ikke alt, vi mennesker kan klare alene. Vi har brug for en at tale med, og her kan præsten være en vigtig samtalepartner, siger han.

Sjælesorgen dækker over, at man kan få en gratis og fortrolig samtale med en præst om stort og småt. Det er ikke terapi, der tilbydes, men netop omsorg for sjælen. Der føres ikke journal, og der er tavshedspligt.

Projektet omfatter også en landsdækkende reklamekampagne, som skal gøre danskerne opmærksomme på, at man kan gå til den lokale præst med sine problemer.

Også i Sverige og Finland har man haft erfaringer med online-sjælesorg.

Det danske projekt forventes at starte 1. januar 2017.

/ritzau/

 

Dagens Gossip