Premierminister: Australsk IS-leder står bag terrorplaner

Et højtstående medlem af den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) var angiveligt hjernen bag konkrete terrorplaner rettet mod Australien.

Det fortæller den australske premierminister, Tony Abbott, på et pressemøde.

- Tilskyndelserne, ret direkte tilskyndelser, kom fra en australier, der angiveligt er ret højtstående i Isil (et andet navn for IS, red.), til støttenetværk i Australien, som skulle udføre "demonstrationsdrab" her i landet, lyder det fra premierministeren.

- Så dette er ikke bare en mistanke, det er en hensigtserklæring, og det er derfor politiet og sikkerhedstjenester besluttede at reagere, som de gjorde, siger han.

Tidligt torsdag morgen var flere end 800 politifolk i aktion i Sydney og Brisbane i den største antiterroraktion i landets historie.

15 personer blev anholdt - en af dem er sigtet for en "alvorlig, terrorrelateret forbrydelse".

Angreb skulle angiveligt rettes mod tilfældige personer i det offentlige rum.

- Der er, og det ærgrer mig at skulle sig det, netværk af folk her i dette land, der, selvom de nyder den australske livsstil, ønsker at skade os, og det er meget vigtigt, at vores politi- og sikkerhedsorganisationer er et skridt foran dem, og det var de i morges, siger Tony Abbott.

- Jeg takker alle de involverede for deres professionelle arbejde.

- Disse mennesker hader os for, hvad vi er, og hvordan vi lever. Vi skal altid være et frit, fair og tolerant land, lyder det fra Abbott.

Premierministeren blev onsdag aften briefet om den kommende aktion.

Det vurderes, at omkring 60 personer med australsk pas kæmper for Islamisk Stat i udlandet. Mindst 20 er vendt hjem til Australien efter at have deltaget i hellig krig.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip