Premierminister i Bangladesh: Vi kan godt snuppe omvalg

Allerede dagen efter sin valgsejr er den genvalgte premierminister i Bangladesh, Sheikh Hasina fra Awami-Ligaen, klar til at udskrive nyt valg - dog på én betingelse.

- Et nyt valg kan udskrives når som helst, når BNP er klar til dialog, men de bliver nødt til at stoppe volden først, siger Hasina fra et pressemøde i sin have.

Søndag vandt det regerende Awami-parti med premierminister Hasina i spidsen en klar sejr ved parlamentsvalget, der blev boykottet af oppositionens ledende parti, Bangladesh' Nationalparti (BNP).

Oppositionens boykot af valget betød, at valgsejren var givet på forhånd, da regeringskoalitionens kandidater stillede op uden modstand i flere end halvdelen af distrikterne.

Siden valget har oppositionen iværksat en 48 timer lang generalstrejke, og yderligere syv er dræbt mandag efter den blodige valgdag, hvor 18 mistede livet.

Især er der bekymring over tekstilindustrien, som tegner sig for langt hovedparten af det asiatiske lands eksport.

Mange topfolk i BNP holdes fængslet eller skjuler sig, og partilederen Begum Khaleda Zia hævder at være i husarrest, hvilket regeringen afviser.

De seneste 22 år har de to kvinder - den nuværende premierminister og hendes rival Begum Khaleda Zia - indtaget posten som premierminister på skift.

Det er ikke første gang, at oppositionen har boykottet et valg i Bangladesh. I 1996 var det Sheikh Hasinas parti, som boykottede afstemningen.

Både EU og USA har afvist at sende valgobservatører til Bangladesh på grund af valgreglerne.

Under valgkampen har flere end 100 personer mistet livet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip