Premierminister: Kinas hurtige vækst vil fortsætte

Kinas premierminister, Li Keqiang, siger, at han er overbevist om, at væksten i den kinesiske økonomi vil fortsætte i et "middelhøjt eller højt tempo".

Li, der fredag holdt en fælles pressekonference med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i Berlin, siger, at den globale økonomi står over flere usikre faktorer, men han ønsker at se en større del af Kinas befolkning i beskæftigelse, hvormed mere vækstpotentiale frigøres.

- Vi er overbeviste om, at vi kan nå en vækst på omkring 7,5 procent i år.

Premierministeren forsikrer, at Kinas regering har plads til at reagere i forhold til væksten, og at vækstpotentialet i landet fortsat er højt.

Under drøftelser med den kinesiske regeringsleder fredag opfordrede Merkel Beijing til at sikre tyske og europæiske virksomheder en fair adgang til de kinesiske markeder, ligesom hun efterspurgte større frihed for medierne og mere respekt for menneskerettighederne.

Li siger, at Kina er indstillet på at lette adgang til landets markeder.

I forbindelse med den spændte situation i Hongkong fastholder Li centralregeringens politik, som er udstrakt autonomi i den tidligere britiske kronkoloni.

Den kinesiske økonomi sidder fast i et relativt "lavt gear" på grund af et problemramt detailsalg og problemer på boligmarkedet, siger iagttagere.

Storbanker som Royal Bank of Scotland og Barclays har for nylig nedjusteret skønnet for den økonomiske vækst i Kina efter den svageste industriproduktion i august siden den globale finanskrise satte ind, og en 40 procents nedgang i nye udlån og kreditter.

Li Keqiang siger, at regeringen i Beijing vil holde sig til målrettede lempelser frem for pengepolitiske stimuli til at øge væksten.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip