Premierminister: Ruslands vil ødelægge og indtage Ukraine

Den russiske præsident, Vladimir Putins, mål er at ødelægge Ukraine som selvstændigt land og at genskabe Sovjetunionen.

Sådan lyder det i klare toner fra Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, da han lørdag taler ved en konference for europæiske og ukrainske virksomhedsledere i hovedstaden Kijev.

- Vi er stadig i en krigsfase, og aggressoren er Den Russiske Føderation. Putin ønsker endnu en frossen konflikt, siger Jatsenjuk og henviser til situationen i det østlige Ukraine, hvor prorussiske separatister kræver selvstændighed.

- Hans mål er at overtage hele Ukraine. Rusland er en trussel mod den globale orden og sikkerheden i hele Europa, siger Jatsenjuk videre.

Den ukrainske premierminister roste også sanktionerne fra EU, som trådte i kraft fredag, og som er rettet mod Rusland for landets rolle i den ustabilitet, der hersker i det østlige Ukraine.

Sanktionerne rammer blandt andre ledende medlemmer af det russiske parlament, som får indefrosset deres indeståender. Blandt de ramte er fremtrædende medlemmer som Igor Lebedev og Vladimir Sjirinovskij.

Lebedev er næstformand i parlamentets underhus, Dumaen, mens Sjirinovskij er en markant nationalist, der ofte har vakt opsigt uden for Rusland med provokerende udtalelser.

I alt er 24 navne føjet til listen over personer, der har fået deres midler i europæiske banker indefrosset. Personerne er samtidig forhindret i at rejse til EU-lande.

Sent fredag var de første 35 lastbiler i en russisk nødhjælpskonvoj på vej til det østlige Ukraine.

Tv-kanalen Rossija 24 rapporterer, at konvojen indeholder i alt 2000 ton nødhjælp - herunder morgenmad, pasta, sukker, medicin, diesel, strømgeneratorer og tæpper.

Ifølge tv-kanalen består konvojen samlet af over 300 lastbiler, som formentlig ville nå grænsen til det uroplagede Ukraine lørdag morgen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip