Premierminister til Catalonien: Kom til fornuft

Dagen før vælgerne i Catalonien ved en ikke-bindende folkeafstemning skal stemme for eller imod løsrivelse, opfordrer Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, til dialog og forstandighed.

Regeringen i Madrid er lodret imod folkeafstemningen i Catalonien, som ifølge de catalanske politikere skal måle opbakningen til løsrivelse.

Frivillige og kampagnefolk er lørdag i gang med at indrette valgsteder, og det sker med en forventning om en meget høj valgdeltagelse.

- Hvad vi behøver er en tilbagevenden til forstandighed på mandag, og lade os tale inden for rammerne af forfatningen og loven, siger premierminister Rajoy i en tale til sit konservative parti PP.

Han underkender folkeafstemningen og fastslår, at den ikke har nogen vægt og ikke vil få nogen betydning.

- Det er ikke en folkeafstemning eller rådspørgen eller noget andet, der kunne ligne det, konstaterer han.

Den spanske højesteret erklærede tidligere på ugen folkeafstemningen for ugyldig, men det har ikke afholdt regeringen i Catalonien fra at gå videre. Dog med den tilføjelse, at det bliver en uformel og ikke-bindende folkeafstemning.

Kravet om løsrivelse har eksisteret i mange år i Catalonien, der er den rigeste region i Spanien med Barcelona i centrum, men ønsket om en selvstændig region er vokset under den økonomiske krise.

Repræsentanter for Cataloniens to største partier tror på, at en høj valgdeltagelse vil sende et stærkt signal til regeringen i Madrid.

Mens den spanske regering modsætter sig løsrivelse, så har Rajoy antydet, at han er villig til at se på, hvordan økonomien skal forvaltes i de spanske regioner i fremtiden.

Der bor 7,5 millioner mennesker i Catalonien.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip