Prins Charles dropper statsbanket for Kinas præsident

Prins Charles er kendt for at gå sine egne veje, og det gør han også i forbindelse med den kinesiske præsidents statsbesøg denne uge i Storbritannien.

Tronfølgeren har således valgt ikke at deltage i den statsbanket, som tirsdag aften bliver holdt til ære for præsident Xi Jinping på Buckingham Palace. Det skriver flere udenlandske aviser.

Ifølge The New York Times har prins Charles ikke givet en forklaring på, hvorfor han springer banketten over. Men i lighed med flere britiske medier nævner den amerikanske avis, at prinsen er kendt for at være en mangeårig tilhænger af Tibets åndelige leder, Dalai Lama.

Prinsen har tidligere holdt sig væk fra andre arrangementer, der involverede Kina.

Styret i Kina anerkender ikke Dalai Lama og reagerer konsekvent vredt og med trusler om, at det kan skade forholdet til Kina, når udenlandske statsledere mødes med den tibetanske leder. Dalai Lama har i årtier har arbejdet for at sikre Tibet selvstyre.

Da den britiske premierminister, David Cameron, i 2012 mødte Dalai Lama, reagerede Kina med kulde. Siden har Cameron bestræbt sig på at komme ind i varmen hos kineserne igen.

Blandt andet af hensyn til erhvervslivet. Den britiske eksport til Kina er siden 2010 cirka fordoblet. I 2014 var den på 15,9 milliarder pund eller cirka 160 milliarder kroner.

David Cameron har gjort det klart, at Storbritanniens forhold til Kina først og fremmest handler om markeder og handel og stille diplomati.

Xi Jinpings besøg ventes at blive markeret med underskrivelsen af flere kontrakter om kinesiske investeringer i Storbritannien.

Og præsidenten og hans hustru kommer også til at trykke hånd med prins Charles.

På vegne af dronning Elizabeth mødes prinsen med præsidentparret tidligt tirsdag. Desuden har han inviteret parret på et privat besøg til te tirsdag eftermiddag. Det giver ham ifølge Daily Mail mulighed for at nævne sine bekymringer om menneskerettighederne i Kina.

Kilder tæt på prins Charles afviser over for avisen, at han boykotter tirsdag aftens middag på Buckingham Palace. Afbuddet skyldes, siger kilderne, at han har behov for en friaften til at slappe af inden et travlt efterårsprogram med rejser til Australien, New Zealand og Malta.

/ritzau/

 

Dagens Gossip