Prins Charles mødes med Sinn Feins leder

Storbritanniens prins Charles mødes tirsdag med Sinn Feins leder, Gerry Adams, under et besøg i Irland, oplyser det republikanske parti.

- Der blev opnået enighed om et møde for at fremme forsoningsprocessen, siger Sinn Fein i en erklæring om det historiske møde.

Mødet mellem den britiske tronarving og lederen af et parti, som engang var den politiske fløj af den irske republikanske hær, IRA, er en milepæl i udviklingen af relationerne mellem Irland og Storbritannien siden indgåelsen af en fredsaftale i 1998.

Sinn Fein kæmper for Nordirlands løsrivelse fra Storbritannien og for at gøre området til en del af Irland.

Også næstformanden i Nordirlands samling, viceførsteminister Martin McGuinness, der er tidligere kommandant i undergrundshæren IRA, skal møde prinsen, som er på et firedages besøg i Irland sammen med sin kone, Camilla.

McGuinness trykkede dronning Elizabeth i hånden i 2012. Det historiske møde mellem den britiske monark og McGuinness fandt sted i Belfast, hvor IRA's kamp mod det britiske styre var koncentreret.

Dronning Elizabeth var på besøg i Nordirland i forbindelse med sit diamant-jubilæum som regent.

Stridighederne mellem katolikker og protestanter i Nordirland krævede tusindvis af både civile og militære ofre.

IRA indstillede formelt den væbnede konflikt i 2005. Konflikten kostede omkring 3600 mennesker. Omkring 40.000 blev såret.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip