Prisen på råolie er den laveste i mere end fem år

Dagens handel sender prisen på råolie i USA ned på det laveste niveau i mere end fem år. Brent-markedet i Europa følger efter med den laveste pris i næsten fire år.

Chefstrateg i Danske Bank Frank Øland siger, at det er nye tal fra det Internationale Energi Agentur IEA, der får olieprisen til at rasle ned igen.

- Tallene viser, at der bliver mindre global efterspørgsel på olie. Det er fjerde gang på fem måneder, at IEA nedjusterer forventningerne til efterspørgslen, siger Frank Øland til Ritzau.

Det har sendt den amerikanske oliepris ned på 59,2 dollar, mens Nordsø-olien på Brent-markedet faldt til 63,15 dollar. Dermed er den amerikanske oliepris på sit laveste niveau i fem og et halvt år.

Ikke siden februar 2009 har olieprisen været så lav. På Brent-markedet har olieprisen ifølge Danske Bank-strategen ikke været så lav siden juli 2009.

Siden prisen på Nordsø-olie toppede den 23. juni i år, er prisen faldet med 44 procent, men den amerikanske olie i tilsvarende periode er faldet med 42 procent.

Årsagen er, at der produceres meget råolie i verden, og efterspørgslen ikke er tilsvarende stor.

- De olieproducerende lande i organisationen OPEC kan ikke blive enige om at reducere produktionen. Med en produktion på cirka 35 millioner tønder råolie om dagen står de for cirka 38 procent af den daglige produktion i verden, siger Frank Øland.

Rusland er verdens næststørste olieeksportør med syv millioner tønder om dagen. USA producerer også olie, og i de senere år har boring efter den såkaldte skiferolie sendt mere olie på markedet.

Men investeringer i denne form for produktion er afhængig af en pæn oliepris, en oliepris på 70 dollar har været nævnt, men billedet er ikke entydigt.

- Den lave oliepris gør nogle boringer efter skiferolie i USA urentable, men mange steder kan det svare sig at bore, så længe olieprisen blot holder sig over 30 dollar pr. tønde, siger Frank Øland.

Årsagen til, at IEA nedjusterer forventningerne til verdens forbrug af råolie igen, er ifølge Frank Øland udsigten til et ganske negativt vækstscenario for Rusland, der både rammes af sanktioner og lave oliepriser.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip