Priserne stiger en lille smule: Deflationen er forbi

Priserne falder ikke længere. Det viser Danmarks Statistiks forbrugerindeks for februar, som har registreret en stigning på 0,2 procent i forhold til samme måned sidste år.

Det er hovedsageligt stigende benzinpriser og dyrere charterrejser, som har været med til at vende udviklingen i januar, hvor man for første gang i mere end 60 år konstaterede deflation, altså faldende priser herhjemme.

Ikke desto mindre er det fortsat energipriserne, der holder inflationen nede. Trækker man energi og ikke-forarbejdede fødevarer fra det samlede forbrugerindeks, ville der være tale om en årlig prisstigning på 0,9 procent.

Og derfor opfordrer cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank forbrugerne til at nyde stilstanden i priserne, mens den er der.

- Det er de helt særlige forhold omkring olieprisen og afgiften på opvarmning, der trækker inflationen markant ned i øjeblikket, og betydningen af disse vil aftage, særligt mod slutningen af året.

- Som forbruger skal man derfor bare nyde den gunstige situation lige nu og her: Ens løn stiger, mens priserne på ens daglige forbrug står stille. Meget peger på, at det ikke vil vare ved, siger hun.

Blandt de varer og ydelser, der er steget mest den seneste måned, er det ikke overraskende beklædning og fodtøj, der topper efter et overstået vinterudsalg.

Varegruppen kommunikation oplevede derimod et fald på 4,3 procent, fordi priserne på telefoni fortsætter i nedadgående retning.

/ritzau/

Dagens Gossip