Priserne stiger i meget lavt gear

Inflationen steg med 0,5 procent i juni, viser tal fra Danmarks Statistik. Stigende husleje kan forklare mere end to tredjedel af den samlede stigning i inflationen, siger Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

- Derudover har også stigende priser på forsikringer og mejeriprodukter bidraget til at løfte inflationen i juni. Modsat har prisfald på drikkevarer, bøger og computere trukket mest ned i inflationsindekset for juni, siger han i en kommentar til tallene.

Med den lave inflation vokser lønindtægten - vel og mærke, hvis man har fået en lønstigning, der ligger over den halve procent. Hos Nordea regner man med en inflation i år på 0,8 procent og i 2015 på 1,6 procent, hvilket er under den forventede lønstigning.

- Dermed kan de danske lønmodtagere se frem til en periode med positiv reallønsvækst - en fremgang i købekraften som vi forventer i sidste ende vil medvirke til at løfte forbruget ud af det aktuelle dødvande, siger Jan Størup Nielsen.

Inflationen har været historisk lav i kølvandet på finanskrisen. Og det er til glæde for de danske forbrugere - især i en tid, hvor lønstigningerne er meget begrænsede, påpeger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

- I første kvartal lå de årlige lønstigninger på omkring en procent. Men da prisstigninger samtidig kun lå på omkring 0,6 procent, kommer vi alligevel længere for de ekstra penge, der ruller ind på kontoen, siger hun.

Lønstigning, lave renter og lav inflation betyder, at en typisk dansk børnefamilie har i omegnen af 325 kroner mere at gøre godt med om måneden i år end sidste år, viser beregninger, som cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark har lavet.

- Flere penge mellem hænderne, mindsket frygt for arbejdsløshed blandt danskerne og bedring på boligmarkedet styrker dermed fundamentet for fremgang i det private forbrug - og hermed dansk økonomi - efter flere års forbrugstørke, siger han i en kommentar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip