Priserne stiger langsomt i Danmark

Inflationen i Danmark lå på 0,4 procent i juni i forhold til samme måned sidste år, hvilket er en svag stigning fra 0,3 procent i maj. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Dermed er den årlige stigning i forbrugerpriserne fortsat lavere i Danmark end i EU som helhed, hvor inflationen var på 0,7 procent i juni.

- Fordelen ved, at de danske priser stiger langsommere end i de lande, som vi konkurrerer med, er, at det er nemmere for danske virksomheder at afsætte deres produkter i udlandet, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Michael Stæhr, i en kommentar til tallene, og fortsætter:

- Den beherskede prisudvikling er naturligvis også til fordel for forbrugerne, idet de lave prisstigninger sikrer en reallønsfremgang. Dette betyder, at når forbrugerne står nede i supermarkedet, så er det muligt at proppe flere varer i indkøbskurven for de samme penge.

Den højere inflation i EU end i Danmark skyldes blandt andet, at prisændringer på ikke-alkoholiske drikkevarer og bøger bidrager mere til inflationen i EU end i Danmark, lyder det fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen viser også, at der er store forskelle på prisudviklingen i Europa. Inflationen var i juni højest i Storbritannien med 1,9 procent efterfulgt af Norge med 1,8 procent og Østrig med 1,7 procent.

Omvendt er priserne faldet med 1,8 procent i Bulgarien og 1,5 procent i Grækenland, hvilket vil være til gavn for de danskere, der tager på sommerferie i disse lande.

Hvis man kigger på vores nærmeste naboer, så ligger inflationen højere end herhjemme på henholdsvis 0,5 og 1,0 procent.

- De højere stigningstakter i Sverige og Tyskland kan medvirke til at tage toppen af grænsehandlen, da det bliver mindre attraktivt at handle ind hos vores naboer.

- En udvikling, som alt andet lige vil gavne danske økonomi, siger Mette Bjarnholt, seniorøkonom i BRFkredit, i en kommentar.

Inflationen i EU er fortsat på et lavt historisk niveau, hvilket økonomerne ser som et tegn på, at det fortsat går langsomt med at få den økonomiske vækst tilbage efter krisen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip