Priserne stiger langsomt i Danmark

Inflationen i Danmark lå på 0,4 procent i juni i forhold til samme måned sidste år, hvilket er en svag stigning fra 0,3 procent i maj. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Dermed er den årlige stigning i forbrugerpriserne fortsat lavere i Danmark end i EU som helhed, hvor inflationen var på 0,7 procent i juni.

- Fordelen ved, at de danske priser stiger langsommere end i de lande, som vi konkurrerer med, er, at det er nemmere for danske virksomheder at afsætte deres produkter i udlandet, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Michael Stæhr, i en kommentar til tallene, og fortsætter:

- Den beherskede prisudvikling er naturligvis også til fordel for forbrugerne, idet de lave prisstigninger sikrer en reallønsfremgang. Dette betyder, at når forbrugerne står nede i supermarkedet, så er det muligt at proppe flere varer i indkøbskurven for de samme penge.

Den højere inflation i EU end i Danmark skyldes blandt andet, at prisændringer på ikke-alkoholiske drikkevarer og bøger bidrager mere til inflationen i EU end i Danmark, lyder det fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen viser også, at der er store forskelle på prisudviklingen i Europa. Inflationen var i juni højest i Storbritannien med 1,9 procent efterfulgt af Norge med 1,8 procent og Østrig med 1,7 procent.

Omvendt er priserne faldet med 1,8 procent i Bulgarien og 1,5 procent i Grækenland, hvilket vil være til gavn for de danskere, der tager på sommerferie i disse lande.

Hvis man kigger på vores nærmeste naboer, så ligger inflationen højere end herhjemme på henholdsvis 0,5 og 1,0 procent.

- De højere stigningstakter i Sverige og Tyskland kan medvirke til at tage toppen af grænsehandlen, da det bliver mindre attraktivt at handle ind hos vores naboer.

- En udvikling, som alt andet lige vil gavne danske økonomi, siger Mette Bjarnholt, seniorøkonom i BRFkredit, i en kommentar.

Inflationen i EU er fortsat på et lavt historisk niveau, hvilket økonomerne ser som et tegn på, at det fortsat går langsomt med at få den økonomiske vækst tilbage efter krisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip