Prismodtager: Nobelprisen er til Hviderusland

Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, som modtager Nobels litteraturpris i år, dedikerer den prestigefulde pris til sit hjemland.

- Det er ikke en pris til mig men til vores kultur, til vores lille land, som har været fanget i en kværn gennem hele historien, siger hun på en pressekonference i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Forfatteren, der har kæmpet mod det totalitære system i sit hjemland, opfordrer folk til ikke at underkaste sig disse styrer.

- I vore tider er det vanskeligt at være et ærligt menneske, siger Svetlana Aleksijevitj.

- Der er ikke behov for at bøje sig for det kompromis, som totalitære regimer altid regner med, siger hun.

Hendes bøger har været forbudt i Hviderusland efter, at præsident Aleksander Lukasjenko overtog magten i landet.

Da Svenska Dagbladet fik fat i hende over telefonen til Minsk kort efter, at nyheden var kendt, sagde hun, at prisen har stor betydning for ytringsfrihed i Hviderusland og Rusland.

- Det betyder vældigt meget. Rusland og Hviderusland befinder sig i en forfærdelig situation lige nu, som I ved. Jeg tror, at min stemme får en anden betydning. I det mindste bliver det ikke længere så let for magthaverne at affærdige mig med en viften med hånden.

- Der er så mange svære følelser. Det her er en enorm ting. At være en i rækken - Boris Pasternak, Aleksandr Solsjenitsyn, Ivan Bunin, siger hun til den svenske avis.

Ved pressekonferencen i Minsk benytter hun endvidere lejligheden til at rette en kritik mod Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Jeg elsker den russiske verden, men det er den venlige og humane russiske verden, siger hun.

- Jeg elsker ikke Beria, Stalin, Putin og den måde, de lod Rusland synke, siger hun ifølge AFP.

Lavrentij Beria var den tidligere sovjetleder Josef Stalins berygtede efterretningschef.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip