Prisvindende talsmand for præsident Reagan er død

James Brady, der var pressesekretær for den tidligere præsident Ronald Reagan, er afgået ved døden, skriver flere internationale medier.

Han blev i 1981 såret under et mordforsøg på Ronald Reagan og blev 73 år gammel, lyder det ifølge en organisation, som han har været med til at stifte og som arbejder på at indskrænke retten til at bære våben.

Dødsårsagen er ikke blevet offentliggjort.

Han blev født i 1940 i Illinois og er uddannet fra universitetet i Illinois, og i 1973 rejste han til Washington. I 1996 modtog han den fornemste civile pris "Presidential Medal of Freedom" af daværende præsident Bill Clinton.

Den tidligere pressesekretær og talsmand for Det Hvide Hus blev offer for en traumatisk hjerneskade efter mordforsøget, hvilket efterlod ham delvist lammet og afhængig af en kørestol for at komme rundt.

Efter han blev ramt af skuddet, stiftede han Brady Campain to Prevent Gun Violence, der er en organisation, som er dedikeret til at ændre de amerikanske love for våbenkontrol.

Ifølge en udtalelse fra Dan Gross, der er chef for organisationen, arbejdede Brady og hans kone utrætteligt for at gøre det sværere for kriminelle at købe våben.

Gross vurderer, at to millioner salg af våben til kriminelle er blevet blokeret, efter at en lov blev stemt igennem i 1993. Loven er opkaldt efter James Brady og bærer navnet "Brady Handgun Violence Prevention Act".

Den indførte en obligatorisk venteperiode på fem dage for at købe håndvåben samt et baggrundstjek.

Josh Earnest, den nuværende talsmand for Det Hvide Hus, siger, at efter Brady blev såret, har han udvist sit land patriotisme ved at arbejde for at bekæmpe udbredelsen af håndvåben i USA.

Han efterlader en arv, som alle pressesekretærer for Det Hvide Hus forsøger at leve op til, lød det fra Earnest.

Det Hvide Hus afholder pressemøder i Brady Briefing Room, der blev navngivet for at ære James Brady.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip