Problembanker låner flere penge ud

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Udlånet fra banker i problemer fortsætter med at vokse, selv om bankerne har haft fem år til at arbejde sig igennem krisen, skriver Jyllands-Posten.

På mindre end et år er det samlede udlån fra banker, som Finanstilsynet holder ekstra øje med - fordi der er en øget risiko for krak - vokset med over 20 procent.

I begyndelsen af i år havde tilsynet udlån for 50 milliarder kroner under skærpet tilsyn, men det er nu 61 milliarder kroner. Det viser en gennemgang foretaget af Jyllands-Posten.

- Det er et svaghedstegn, at udlån fra banker under tilsyn fylder mere end for et år siden, siger Caspar Rose, professor ved Copenhagen Business School, til avisen.

Han peger på to mulige årsager:

- Enten går Finanstilsynet mere kritisk til værks under inspektionsbesøg. Eller også har flere banker ganske enkelt ikke den nødvendige soliditet og udlånskvalitet, siger Caspar Rose.

En bankforsker roser Finanstilsynet for at gøre bankerne opmærksomme på problemerne.

- Udviklingen går den forkerte vej, men det er positivt, at Finanstilsynet er opmærksomt og gør det, der skal til, siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

- Tidligere blev tilsynet bebrejdet, at der var for lidt opmærksomhed på de her problemer, tilføjer han ifølge Jyllands-Posten.

Lars Krull er bekymret for de banker, som ifølge Finanstilsynet er i farezonen for at ryge ud over kanten. En bank er under skærpet tilsyn, når den risikerer at løbe ind i solvensproblemer inden for 12-18 måneder.

/ritzau/