Procedurefejl kan fjerne Hamas fra EU's terrorliste

Den palæstinensiske militante gruppe Hamas skal fjernes fra EU's terrorliste, fastslår EU-Domstolen. Gruppen har optrådt på listen i 13 år.

- Noteringen af Hamas på terrorlisten tilbage i 2001 var ikke baseret på fornuftige juridiske vurderinger, men på oplysninger afledt fra pressen og internettet, skriver EU-Domstolen i en udtalelse.

Domstolen fastslår dog samtidig, at beslutningen udelukkende er truffet på baggrund af teknikaliteter. Man forholder sig altså ikke til, om det faktisk er berettiget, at Hamas figurerer på terrorlisten.

Islamisterne må da også foreløbig finde sig i at blive på listen i en periode på tre måneder, eller indtil en eventuel anke mod afgørelsen afsluttes, lyder det fra domstolen.

Det betyder desuden, at gruppens aktiver forbliver fastfrosset for nu.

Hamas' militære gren blev føjet til EU's terrorliste i december 2001 i kølvandet på terrorangrebet mod USA 11. september samme år.

To år senere, i 2003, føjede EU Hamas' politiske gren til listen.

Liliane Glock, der er advokat for Hamas, er tilfreds med nyheden fra EU-Domstolen.

- Jeg håber, at denne afgørelse viser hele verden, at den (Hamas, red.) eksisterer, og at den er legal, siger hun.

Advokaten mener desuden, at rettens afgørelse understreger, at EU ikke bør basere sine beslutninger på baggrund af USA's terrorliste.

Hamas, der primært holder til i Gazastriben, anses af mange lande, herunder USA, EU og Israel, for at være en terrororganisation, og gruppens militante gren har da også taget skylden for en række dødelige angreb på israelere.

I 1988 udsendte gruppen et charter, hvori bevægelsen erklærer, at den er en del af Det Muslimske Broderskab og agter at bekæmpe den jødiske stat Israel for at skabe et uafhængigt Palæstina.

Hamas betragter det nuværende Israel som en del af et samlet Palæstina.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip