Professor: Cameron modarbejder sin egen politik

28/06/2014 12:58

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det britiske EU-modstanderparti United Kingdom Independece Party (Ukip) fik et gigantisk valg, da briterne gik til EU-parlamentsvalg i maj.

Og det er de stemmer, som premierminister, David Cameron, gerne vil have tilbage, når briterne skal til valg i 2015, lyder eksperternes vurdering.

- Men det er halsløs gerning at agere på den måde, siger professor Marlene Wind, Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet.

- Det kan godt være, at han får nogle stemmer tilbage fra Ukip. Det kan ikke udelukkes, men han er samtidig på vej til at trække briterne ud af det europæiske fællesskab, og det er jo ikke det, Cameron ønsker.

Fredag efter godkendelsen af Juncker som kandidat til kommissionsformandsposten sagde Cameron, der har stemt nej til Juncker som formand: - Dette er en dårlig dag for Europa, og det er uden tvivl blevet sværere at reformere EU og holde Storbritannien inden for unionen.

Men Cameron ønsker, at Storbritannien forbliver i EU, fastslår Marlene Wind.

- Han ønsker netop at blive i EU, men ved at agere som han har gjort, så har han jo bevist over for de selv samme vælgere, at Storbritannien stort set bliver kørt over af EU, og at der ingen grund er til at være med i klubben længere. Det er dårligt politisk håndværk, han har udvist, siger hun.

Ifølge Marlene Wind gjorde Cameron det samme med finanspagten, hvor han også malede sig selv op i et hjørne.

- Det, han kunne have gjort alternativt, var at sige: Okay nu fik vi Juncker. Vi ville ikke have ham, men jeg har til gengæld fået nogle garantier for, at det arbejdsprogram, som Juncker skal arbejde efter, er i Storbritanniens interesse, og derfor mener vi overordnet set, at det er bedre at holde fast i, at han får jobbet, men at han arbejder for britiske interesser, siger hun.

- Det kunne have overbevist briterne. Netop derfor har man udarbejdet et arbejdsprogram, og det er første gang nogensinde. Men nu er briterne blevet bekræftet i, at det er lige så slemt eller værre, end de havde forestillet sig.

/ritzau/