Professor: Det går egentlig ikke så godt i dansk økonomi

Taget i betragtning, at det faktisk går ret skidt i dansk økonomi, så er det ikke overraskende, at regeringen nu regner med at sætte udsigterne for den økonomiske vækst ned.

Det siger professor Niels Westergård-Nielsen fra Institut for International Økonomi og Ledelse ved CBS.

- Hvis vi ikke har så meget efterspørgsel i økonomien, at virksomhederne kan begynde at ansætte flere medarbejdere, så kan der ikke komme mere vækst. Folk begynder jo ikke lige pludselig at lave meget mere. De laver jo allerede det, de kan, siger Niels Westergård-Nielsen.

- Det hele afhænger af, om der er vækst i antallet af job. Hvis der ikke er det, så bliver der heller ikke vækst i nationalproduktet. Der har kun været meget svag tendens til vækst i beskæftigelsen de senere år, tilføjer han.

Niels Westergård-Nielsen ser også andre tegn på, at dansk økonomi fortsat ikke er kommet op i gear.

- Noget andet er, hvor mange bygninger og forretninger der står tomme, og hvor mange boliger der er til salg. Alt det er tegn på, at det egentlig ikke går ret godt, siger professoren.

- Alle har forsøgt at tale væksten op, men vi må bare konstatere, at der er ret meget at tale op, tilføjer Niels Westergård-Nielsen, som ikke vil komme med et konkret bud på væksten i år.

Allerede da regeringen fremlagde den seneste Økonomisk Redegørelse i august, vurderede Niels Westergård-Nielsen og en række andre økonomer, at skønnet for den økonomiske vækst var for optimistisk.

Udsigten lød på en vækst på 1,4 procent af bruttonationalproduktet i år og 2,0 procent næste år.

Nu kan Niels Westergård-Nielsen så sige, "hvad sagde jeg". Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) erkender torsdag, at alt peger i retning af en nedjustering af væksten, når regeringen fremlægger næste Økonomisk Redegørelse i december.

/ritzau/

 

Dagens Gossip