Professor: Fogh har gjort Nato mere synlig

Fem år med danskeren Anders Fogh Rasmussen på posten som Nato's generalsekretær har skabt meget mere opmærksomhed i offentligheden omkring Nato og forsvarsalliancens aktiviteter og missioner end førhen.

Sådan lyder vurderingen fra professor i politik ved Eastern Illinois University i USA, Ryan Hendrickson, der i 2010 lavede omfattende research i Nato til et studie af Fogh som leder.

- Rasmussen skiller sig ud fra Nato's tidligere generalsekretærer på grund af hans ledelsesstil. Vi har ikke tidligere i Natos historie set en generalsekretær, der har spillet en så offentlig rolle.

- Han er især aktiv til at bruge medierne, herunder også sociale medier, til at øge opmærksomheden i offentligheden på Nato's aktiviteter og missioner, siger Ryan Hendrickson til Ritzau.

I front for Nato-alliancen, der tæller 28 medlemslande, har Anders Fogh Rasmussen brudt med den klassiske lederstil, som tidligere generalsekretærer har været kendt for.

- Han er meget mere en "general" snarere end han er en "sekretær" i Nato. På den måde har han været alt andet end en klassisk generalsekretær, siger Ryan Hendrickson.

Set gennem professorens briller på den anden side af Atlanterhavet, er Nato de seneste fem år med Anders Fogh Rasmussen blevet mere global og han har stået i spidsen for et begreb som "intelligent forsvar".

- Min vurdering er, at ​​han har hjulpet Nato med foranstaltninger som "intelligent forsvar", og det har helt sikkert bidraget til at skabe et klima, der har været nødvendige for drøftelserne.

- Spørgsmålet om Nato-partnerskaber har han hele tiden holdt på dagsordenen, det er nået ud til andre stater, der ønskede at samarbejde med Nato.

- I denne forstand er Nato blevet endnu mere global under Rasmussens lederskab, i spidsen for alliancen, siger Ryan Hendrickson.

Anders Fogh Rasmussen stopper som Natos generalsekretær den 30. september i år. Når hans embedsperiode udløber, har han beklædt posten i fem år og to måneder.

Fredag blev det officielt, at Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg afløser Anders Fogh Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip