Professor: Frifindelse i PKK-sagen er sagligt begrundet

Selv om der fra flere sider er gjort forsøg på at blæse politik ind i straffesagen om påstået millionstøtte til PKK, er frifindelsen renset for politik - og er helt sagligt begrundet.

Sådan vurderes byrettens dom af professor i strafferet, Jørn Vestergaard, fra Københavns Universitet, efter at 10 kurdiske mænd er blevet frikendt for at samle penge ind til terrorstøtte.

- Sagen er ene og alene afgjort på bevisspørgsmålet, og der kan hverken udledes det ene eller det andet om antiterrorlovgivningen af afgørelsen, fastslår Jørn Vestergaard.

- I Tyrkiet vil nogen måske opfatte afgørelsen som en slags tak for sidst i lyset af sagen om løsladelsen af Lars Hedegaards formodede attentatmand; men noget sådant vil være helt uden hold i realiteterne, skriver han i en mail til Ritzau.

- Sagen er behandlet særdeles grundigt over et stort antal retsmøder, og afgørelsen er omhyggeligt begrundet i saglige juridiske overvejelser, noterer professoren.

Nogle af forsvarerne har i byretten sagt, at en fældende dom ville virke stødende på danskerne - fordi Danmark nu er begyndt at deltage i militære operationer side om side med kurdiske styrker i kampen mod Islamisk Stat.

Dette argument har dog været uden betydning for byretten. Og det bliver også slået fast i præmisserne, hvilket ifølge Jørn Vestergaard er helt overbevisende.

- På det punkt har forsvarsadvokaterne bare gjort deres arbejde ved at påstå frifindelse, men deres klienter slap af krogen af helt andre grunde, lyder det fra Jørn Vestergaard.

Byretten fastslår blandt andet, at der ikke er bevis for anklagernes påstand om, at nogle af de tiltalte var såkaldte kadroer, altså ledere, udsendt af CDK, som er PKK's europæiske ledelse.

At der årligt blev indsamlet store pengebeløb til tv-stationen Roj TV og til humanitære og religiøse formål, er der ingen tvivl om. Ni af de 10 har sagt, at de har deltaget.

Men det var først ved byrettens dom fra januar 2012, at det blev fastslået, at Roj TV er en del af PKK. Indsamlingerne foregik i tiden før denne dom. Og da der ikke er beviser for, at de tiltalte vidste, at tv-kanalen var lig med PKK, frifindes alle 10.

Kun en enkelt nævning blev overbevist med hensyn til ni af de tiltaltes skyld.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip