Professor håber på frifindelse for uredelighed

Der blev tirsdag sat punktum for to dages skoleridt i Vestre Landsret om skik og brug inden for forskerverdenen.

Professor emeritus Helmuth Nyborg har anlagt sag mod Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) for at få renset sit navn.

Det statslige organ har givet prædikatet "uredeligt" om en artikel, som Helmuth Nyborg skrev i 2011 om den vestlige civilisations forfald grundet indvandring.

Den 79-årige tidligere professor ved Aarhus Universitet har ifølge udvalget brudt med god videnskabelig praksis ved at bruge vildledende kildereference og ved ikke at have anført økonom Jørn Ebbe Vig som medforfatter på artiklen.

Jørn Ebbe Vig, der er medstifter af indvandrerkritiske Den Danske Forening, burde ifølge udvalget have været anført som medforfatter, da det var hans befolkningsfremskrivning, Nyborgs artikel tog udgangspunkt i.

Hovedpersonen selv har en god fornemmelse i maven efter to dage i landsretten.

- Jeg synes, det er blevet gjort klart, at jeg ikke har været i ond tro, da Jørn Ebbe Vig ikke blev anført som medforfatter, forklarer Helmuth Nyborg til Ritzau.

Han henviser til, at han flere gange tilbød Jørn Ebbe Vig at blive krediteret for artiklen, men det blev afvist både mundtligt og skriftligt af Jørn Ebbe Vig.

I retten har samme Jørn Ebbe Vig forklaret, at han afviste medforfatterskabet, fordi han ikke havde noget med artiklens budskab at gøre, men blot leverede nogle tal og en fremskrivning, som enhver anden kunne have lavet.

Den manglende kildereference til et FN-tal for fødselsrater er ifølge Nyborg en "honest error (en ærlig fejl, red.), som han erkender, men i øvrigt ikke anser for nogen kapitalbrøler.

- Ja, jeg har lavet nogle småfejl i den artikel, men det er ikke noget, der ændrer ved konklusionen, og derfor er det efter min mening ikke nok til at dømme mig uredelig, siger Helmuth Nyborg.

I retten blev en henvendelse fra den anerkendte Harvard-professor Steven Pinker til forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) taget op af Nyborgs advokat René Offersen.

Pinker skriver, at han ikke er enig i alle Nyborgs konklusioner, men at han finder, at uredelighedsudvalget er et misfoster, der bruges af staten til at slå ned på politisk ukorrekte forskere.

Advokat Jeppe Skadhauge, der i retten repræsenterer UVVU, oplyser, at udvalget fortsat gør gældende, at afgørelsen fra 2013 om uredelighed står ved magt. Han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Der ventes at falde dom i sagen 30. marts.

/ritzau/

 

Dagens Gossip