Professor trækker Morten Østergaard i retten

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er blevet trukket i retten af professor og sundhedsekspert Bente Klarlund Pedersen.

Det skriver Weekendavisen fredag.

- Jeg kan bekræfte, at min advokat har indleveret en stævning ved Københavns Byret mod ministeren og UVVU. Jeg har ingen yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, siger hun til Weekendavisen.

Morten Østergaard er øverste chef for det ministerium, der har ansvaret for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

Ifølge en foreløbig afgørelse, som udvalget sendte ud for et par måneder siden, var de klar til at erklære Bente Klarlund uredelig på flere punkter, men nu har hun sammen med hendes advokat valgt at stævne ministeriet og UVVU inden den endelige afgørelse.

Sagen drejer sig om, hvorvidt det nuværende dommerpanel i UVVU er lovligt udpeget.

Medlemmerne fik sidste år forlænget deres mandat ud over de seks år, som ifølge lovteksten er den maksimale periode, af Morten Østergaard.

Forlængelsen er ifølge Bente Klarlunds advokat, Eigil Lego Andersen, ulovlig, og derfor bliver ministeren og UVVU nu trukket i retten.

Advokaten har tidligere udtalt til Weekendavisen, at han håber, et nyt uredelighedsudvalg vil være Bente Klarlund venligere stemt.

Det er første gang nogensinde i Danmark, at en sag om videnskabelig uredelighed ender for en almindelig domstol.

Ifølge avisen er det på nuværende tidspunkt helt uoverskueligt, hvad konsekvensen bliver af sagsanlægget, herunder om den igangværende behandling af sagerne i UVVU må stilles i bero, mens retssagen verserer.

I yderste fald risikerer hele det omfattende og årelange udredningsarbejde i UVVU i kølvandet på Penkowa-sagen at måtte gå om.

Weekendavisen har ikke kunnet træffe formanden for UVVU.

Uddannelsesministeriet har endnu ikke modtaget stævningen, og Morten Østergaard, der er på rejse i USA, har derfor ingen kommentarer, oplyser ministeriet til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip