Prognose: Højrepopulister går frem ved valg i Schweiz

Det højrenationale Schweiziske Folkeparti (SVP) er som forventet den helt store vinder ved søndagens parlamentsvalg i alpelandet.

Partiet får 29,5 procent af stemmerne, efter at alle 26 kantoner i landet er talt op.

Resultatet betyder, at højrefløjspartiets i forvejen dominerende position i schweizisk politik vil blive styrket yderligere.

SVP kan omsætte sin andel af stemmerne til 65 pladser i parlamentets underhus, hvor der er 200 sæder.

Dermed overgår partiet sit hidtil bedste valgresultat fra 2007, hvor partiet fik 62 pladser.

Sammen med centrumhøjrepartiet Det Liberale Parti, der går tre mandater frem, tipper magtbalancen i parlamentet fra et centrum-venstre-flertal til et centrum-højre-flertal.

På forhånd havde meningsmålingerne indikeret, at SVP ville gå frem på grund af den seneste tids debat om indvandring og asylregler.

Det til trods for, at Schweiz ikke i nævneværdig grad har været mål for den aktuelle strøm af flygtninge og migranter i Europa.

- Resultatet er utvetydigt. Folket er bekymret over massemigrationen til Europa, siger SVP-leder Toni Brunner ifølge Reuters til schweizisk tv.

Resultatet af søndagens valg får SVP til at kræve større repræsentation i Schweiz' syv mand store Forbundsråd, hvis sammensætning bliver besluttet af parlamentet i december.

SVP og Det Liberale Parti har i dag et mandat hver i rådet.

- Jeg kræver eftertrykkeligt, at de tre største partier hver bør have to sæder i rådet og det fjerdestørste parti ét, siger Brunner.

Omkring hver fjerde af Schweiz' otte millioner indbyggere er udlændinge. En måling for analyseinstituttet gfs.bern viste for nylig, at 50 procent af schweizerne mener, at indvandring er det vigtigste emne for politikerne at tage hånd om.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip