Programmer på beslaglagt hackercomputer blev ændret

admin

|

23/09/2014

Dagens topnyheder

En række programmer er blevet tilføjet og fjernet på den computer, som tilbage i 2012 blev brugt til at hacke offentlige registre, som blev opbevaret på dataanlæg hos virksomheden CSC.

Ændringerne er foretaget, mens computeren har været i svensk politis besiddelse, efter at computeren med hjælp fra cambodjansk politi blev beslaglagt den 30. august 2012.

Oplysningerne er kommet frem tirsdag ved Retten på Frederiksberg, hvor to mænd er tiltalt for at stå bag hackerangreb mod CSC. Det er sket i forbindelse med afhøring af Rigspolitiets it-ekspert i sagen, Flemming Grønnemose.

- Har I siddet og installeret programmer på min klients computer, spørger forsvarsadvokat Luise Høj, som repræsenterer den tiltalte internetaktivist Gottfrid Svartholm Warg.

- Dansk politi har ikke installeret noget, men jeg kan ikke afvise, at svensk politi har gjort det, fortæller Flemming Grønnemose.

Luise Høj er interesseret i at vide, om ændringerne på computeren kan have lukket en såkaldt bagdør, altså en anordning, som kan have gjort det muligt for eventuelt andre gerningsmænd at bruge computeren via fjernstyring.

- Det kan man potentielt. Det kan man godt, lyder svaret fra Flemming Grønnemose, som dog fastholder, at Rigspolitiets undersøgelser af computeren efter hans opfattelse udelukker, at computeren har været fjernstyret.

Svensk politi har i forbindelse med en svensk hackersag været i besiddelse af computeren, som indeholder det væsentligste bevismateriale i den danske sag, siden anholdelsen af Warg i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh, 30. august 2012.

Dansk Politi har først haft mulighed for at foretage egne undersøgelser af computeren i juli 2013.

Ud over svenske Warg er en 21-årig dansker tiltalt i sagen. Der ventes dom sidst i oktober.

/ritzau/