Prorussere: Valgfremmøde er overvældende

De prorussiske separatister i det østlige Ukraine oplyser, at et overvældende antal ukrainere er mødt op til søndagens folkeafstemning om uafhængighed.

- Det er ikke bare et højt antal, der er mødt op for at stemme, det er et overvældende antal, siger Roman Ljagin, leder af den selvudnævnte valgkomité, til det russiske nyhedsbureau Interfax ifølge dpa.

Mere Ukraine-venligstemte medier melder dog om et noget mere sparsomt fremmøde til afstemningen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har opfordret separatisterne til at udskyde afstemningen, og EU siger, at den ikke har nogen demokratisk legitimitet.

Afstemningen er besluttet af lederne af de prorussiske grupperinger i området i al hast, og der er lagt op til en rodet affære, som kan splitte Ukraine yderligere.

Den vil ikke blive overvåget af uafhængige observatører, detaljer om optælling af stemmerne kendes ikke, og flere steder vil en stemmekasse blive båret fra hus til hus som et mobilt valglokale, skriver den britiske avis The Observer.

Flere af de byer, hvor der skal stemmes, er nærmest lovløse. Politifolk er deserteret, andre har af frygt barrikaderet sig på politistationer eller nægter at gå på arbejde. Butikker og forretninger er flere steder blevet plyndret i fraværet af ordenshåndhævere i gaderne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip