Prostitution og narko trækker privatforbruget op

Et besøg på en massageklinik, en hurtig bane coke på et diskotekstoilet eller køb af smuglervarer trækker privatforbruget i Danmark op med omkring tre milliarder kroner.

For første gang indgår aktiviteter som prostitution, smugling og handel med narkotika i det danske nationalregnskab, og omfanget er dermed beregnet.

Det sker, fordi EU-landene senest ved udgangen af september skal være gået over til en ny regnemetode, der gør det lettere at sammenligne medlemslandenes økonomier. Samtidig er der blevet lavet en række ændringer i de metoder, økonomerne beregner Danmarks økonomi på.

Danmarks Statistik har derfor mandag offentliggjort en revision af nationalregnskabet. Det nye regnskab viser, at de illegale aktiviteter var med til at hæve privatforbruget med omkring tre milliarder kroner i 2008, hvilket svarer til 0,2 procent af Danmarks bruttonationalprodukt, BNP.

Oplysninger om antallet af prostituerede har Danmarks Statistik hentet hos Socialstyrelsen og rapporter fra SFI, mens priserne på de forskellige ydelser er fundet på nettet og de kulørte sider i Ekstra Bladet.

Narkosmuglingens omfang er beregnet på baggrund af tal fra blandt andet Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiet om antallet af misbrugere samt priser på stofferne.

Omfanget af smugling af alkohol, tobak, slik og sodavand er blandt andet beregnet ud fra rapporter fra Skatteministeriet om grænsehandlen og prisportaler på nettet.

Danmarks Statistik har taget udgangspunkt i 2008, fordi det var det år, hvor Danmarks Statistik havde mest detaljeret statistik til rådighed, da man begyndte de nye beregninger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip