Provinsen kræver penge fra rige hovedstadskommuner

Flere borgmestre i provinsen vil have København og andre rige kommuner omkring hovedstaden til at bidrage med flere penge vil velfærdsydelser i resten af landet.

Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), vil sammen med syv andre borgmestre opfordre regeringen til at fjerne den såkaldte hovedstadsudligning og i stedet øge udligningen på tværs af landet, skriver Jyllands-Posten.

Gennemføres det, vil der blive taget 2,4 milliarder kroner om året fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet til fordeling blandt de øvrige kommuner. Alene for København ville der være tale om et beløb på 500 millioner kroner.

Hovedstadsudligningen stammer fra 1930'erne, da København var i pengemangel og havde brug for tilskud.

- Det er en ordning, der har overlevet sig selv, og som i dag deler Danmark op i A- og et B-hold, hvor det er ok at være en fattig kommune uden for hovedstaden, men hvor det ikke er ok at være en fattig kommune inden for hovedstaden, siger Jacob Bundsgaard til Jyllands-Posten.

Henvendelsen fra borgmestrene kommer nu, fordi regeringen snart nedsætter et udvalg, der skal komme med forslag til, hvordan udligningssystemet kan ændres fra 2018.

Mens Socialdemokraterne og Venstre er åbne over for at diskutere fremtiden for hovedstadsudligningen, så bliver kravet fra provinsborgmestrene afvist af Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

- Det er noget vrøvl, at København er en del af en rigmandsklub. Vi har mere end dobbelt så mange fattige per indbygger og næsten tre gange så mange hjemløse og narkomaner som resten af landet, siger han.

Esbjerg er en af de kommuner, som skal stramme livremmen ind og spare 600 millioner kroner de næste fire år. Ifølge kommunens borgmester, Johnny Søtrup (V), er Esbjerg "den fattige fætter, mens købehavnerne kører på første klasse."

/ritzau/

 

Dagens Gossip